10 интересни факта за PlayStation

10.06.2015, 12:30

Неща, които може би не знаехте за любимата си конзола

   
 
10 интересни факта за PlayStation

PlayStation е една от най-популярните конзоли за видео игри на планетата, като машинката на Sony радва почитателите на гейминга в продължение на вече 21 години.

Първият модел на конзолата излиза на бял свят на 3 декември 1994 година, а всеки следващ PlayStation се очаква с все по-голям интерес от геймърите.

Вторият модел на компанията - PlayStation 2, остава и до днес най-продаваната конзола в историята на видео игрите.

Представяме ви 10 любопитни факта, свързани с необятната вселена на PlayStation.

1. Дизайнът на PlayStation 2 е вдъхновен от модел на Atari от 1993 година

1517122

Сигурно винаги ви се е струвало, че PS2 има определен "ретро" чар? Това не е никак случайно. Моделът на конзолата е вдъхновен от дизайна на Atari от 1993 година, след като Sony успява да придобие компанията под своята шапка.

2. Легендата за PlayStation е трябвало да стартира съвместно с Nintendo

1517123

PlayStation можеше и изобщо да не се появи на бял свят като самостоятелна конзола. По първоначални планове Sony и Nintendo е трябвало да изкарат на бял свят съвместна машина, но двата гейм гиганта така и не успяват да се разберат относно разпределянето на очакваните печалби.

3. Саддам Хюсеин закупува 4000 бройки от PlayStation 2, за да създаде суперкомпютър

Всъщност, това е просто нещо като градска легенда, чиято достоверност не можем да потвърдим. Говори се, че покойният иракски диктатор Саддам Хюсеин веднъж е закупил около 4000 бройки на PlayStation 2, с целта да създаде нещо като суперкомпютър, използвайки софтуерния потенциал на конзолата.

4. Логото на PlayStation 3 е направено в същия шрифт като логото на филмите за Спайдърмен

1517127

След като Sony вече разполага с правата за филмова продукция на Спайдърмен, дизайнерът на PS3 Тейя Гото решава да прибегне до същия шрифт, който компанията използва и за постерите на филмовата продукция.

Впоследствие Sony решава да премине към по-опростен фонт в slim моделите на конзолата, след като Кен Кутараджи задава "нова посока" за бранда.

5. Sony губи около 3 милиарда долара заради PlayStation 3

1517125

Помните ли "космическите" цени, на които излезе първоначално PlayStation 3? Причини за това бе крайно превишеният бюджет за изработка на конзолата от страна на Sony. За да си "избият" парите, компанията закова стряскаща стартова цена от 600 долара на машината, което отказа много хора от идеята да си я закупят. В следствие на лошото маркетингово решение, Sony загуби около 3.5 милиарда долара в първите няколко години.

6. Военно-въздушните сили на САЩ построяват суперкомпютър, използвайки 1760 бройки на PlayStation 3

1517124

По всичко изглежда, че Саддам не е единственият с подобна идея. Докато историята за диктатора е по-скоро легенда, която властва в гейм индустрията, случаят на Военно-въздушните сили на САЩ е напълно реален. Използвани за целта са 1760 бройки от PlayStation 3, с които е създаден суперкомпютър, носещ името "Condor Cluster".

Това е и 33-ият по големина суперкомпютър на планетата за 2010 година, имащ умението да обработва милиарди пиксели на секунда. Нещо, което го прави и най-бързият компютър в целия Държавен департамент на отбраната на САЩ за времето си.

7. Президентът на Sony Кен Кутараджи е мразел Crash Bandicoot

1517172

Crash Bandicoot е сред най-емблематичните гейм персонажи в историята на PlayStation, но ако е зависело от президента на Sony Кен Кутараджи, Crash е можело и изобщо да не види бял свят.

Кутараджи буквално е презирал легендарния герой на Naughty Dog, тъй като до голяма степен е и настоявал PlayStation да бъде нещо далеч по-различно от всичко, което дори малко наподобява "детски" персонажи като Супер Марио. В крайна сметка обаче Crash Bandicoot оцелява, за да направи история в индустрията.

8. Логото на PlayStation е оцеляло сред множество други дизайни

1517175

Всички познаваме отлично логото на PlayStation, което обаче е можело да бъде и съвсем различно. Sony са преминали през огромен брой възможни дизайни (вижте снимката, б.р.), преди да се спре на един-единствен модел за конзолата.

9. Много игри имаха скрити саундтраци на дисковете

Доказателството колко много усилия са били хвърляни върху изработката на игри в миналото. Много заглавия имаха "скрити" саундтраци, които музикалната ви система можеше да разпознае, вкарвайки игралния диск в нея. Ако случайно ви се намира някое PS1 заглавие под ръка, пробвайте - може и да останете приятно изненадани.

10. Мъж от Оксфордшир смени името си на PlayStation 2

Според материал на BBC, 29-годишен мъж от Оксфордшир е бил дотолкова обсебен от конзолата си, че дори е променил името си на PlayStation 2.

"Веднъж дори се пошегувах, че искам да се оженя за конзолата си. Попитах няколко свещеника, дали са готови да извършат службата, но те отказаха", разкрива PlayStation 2.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ