Януш Корчак: полският лекар, който не отстъпи пред нацистите

14.06.2016, 15:00

Една история за Стария доктор, който умря с възпитаниците си

   
 
Януш Корчак: полският лекар, който не отстъпи пред нацистите

Януш Корчак е роден с името Хенрик Голдшмит на 22 юли 1878 г. във Варшава. Той е полски детски писател, педиатър и педагог от еврейски произход. Умира през 1942 г. в концентрационен лагер заедно със своите възпитаници от сиропиталището, в което е работил. Предложено му е да се спаси, но той отказва.

Според архивите, когато влизат в газовата камера, последните думи на Корчак към децата са: "Не всички хора са мерзавци!".

1726948

Голдшмит е познат сред децата като Старият доктор или Господин доктора. Заедно с жена си Стефания Вилчинска Корчак създава и управлява Дом за сираци на улица "Крохмална" № 92.

Корчак ръководи сиропиталището 30 години. В края на октомври, началото на ноември 1940 година домът е преместен в гетото на улица "Хлодна". Корчак е арестуван след неприятности в учреждението. Хитлеристите го затварят в затвора на ул. "Павя", но след няколко седмици го освобождават срещу парична гаранция.

1726950

От 1919 година заедно с Мария Фалска той създава друго благотворително учреждение – сиропиталище за полски деца "Наш дом", което първоначално се намира край варшавското село Прушков, а от 1928 година - в столичния квартал Беляни. Двете сиропиталища, предназначени за деца от 7 до 14 години, на практика реализират концепцията за самоуправляващите се общества, със собствени институции като парламент, съд, вестник, система за дежурства, нотариат и спомагателна каса.

Корчак се отказва от възможноста да се спаси от Лагерите на смъртта общо 3 пъти. Веднъж, когато отказва да замине при окупацията на Полша, втори път, когато отказва да избяга от варшавското гето и трети път, когато възпитаниците му са натоварени на влаковете, водещи към лагерите на смъртта.

1726947

Според историята, когато натоварват децата от сиропиталището, към Корчак се приближава офицер от СС, който го пита:

– Вие ли сте Добрия доктор, който е написал книжката "Крал Матиуш"? Обичах тази книга, когато бях малък. Вие можете да бъдете свободен.

– А децата? 

– Децата ще тръгнат. Но вие можете да напуснете вагона.

– Грешите. Не мога. Не всички хора са мерзавци.

След няколко дни Добрият доктор и децата умират задушени в една от камерите в хитлеристкия лагер на смъртта "Треблинка".

1726949

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ