Чудили ли сте се защо обичаме да ни мирише на дъжд?

05.07.2016, 18:00

Ето го и обяснението

   
 
Чудили ли сте се защо обичаме да ни мирише на дъжд?

Някои хора обичат дъжда, други го мразят, но едно нещо е сигурно - повечето от нас обичат да им мирише на дъжд, без да имат обяснение за това. Ето го и него:

Петрихор

Един от ароматите на дъжда се нарича "петрихор". Става дума за миризмата, която се отделя при дъжд след дълга суша. Терминът е определен през 1964 г. от австралийски учени, изучаващи ароматите. Когато е голяма суша, някои растения изпускат масла, които освобождават аромата си при обилен дъжд. Петрихорът се отделя и от някои бактерии в почвата, които изпускат специфични химикали.

Озон

Ароматът озон също се отделя по време на дъжд. Светкавиците могат да разделят азотните от кислородните молекули, които се преподреждат в азотен оксид. Когато тази субстанция се комбинира с други химикали в атмосферата, се формира ароматът озон.

1740776

Можем да помиришем, че ще вали

Не може да не ви се е случило да подушите, че се задава дъжд. Това, впрочем, е съвсем нормално. Причината да помирисваме дъжда са ветровете, които идват от приближаваща буря. Те навяват озон, малко преди да дойде и падащата вода.

Има нещо специално в дъжда

Странно е - мразим го, обичаме го, безразличен е. При всяко положение обаче влияе на настроението ни. Има нещо страшно успокояващо в звука на дъжда, който пада по прозореца. А да правиш секс на шум от дъжд е нещо наистина прекрасно.

1740777

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ