Чувстваш се откачалка? Това е нормално!

20.05.2019, 09:00

Щом ти го казват учените, значи всичко е наред

   
 
Чувстваш се откачалка? Това е нормално!

Някога да си се чувствал като пълна откачалка? Изглежда, че няма нищо странно в това в крайна сметка. В изследване от 2018 г., изследователи от Йейл потвърдиха това, което най-вероятно всички знаем от бая време насам: хората са пълни изроди. И за добро или лошо, точно така трябва да бъде.

Image result for crazy gifs

Вероятно често си търсил в Google отговори на въпроси като: Кога е нормалната възраст да се оженя? Какво е нормалното време за лягане? Нормално ли е да говоря с кучето си? Нормално ли е да съм на 30, но да спя с плюшено мече? Според проучването на Йейлските учени - няма нормалност. Нито за хората, нито за техните мозъци.

"Оптималността в клиничната невронаука" е мит, казват те, и промяната, диапазона и разнообразието са много по-често срещани фактори на живота и много по-необходими за еволюционния прогрес на нашия вид, в сравнение с т.нар. "нормалност".

Image result for crazy gifs

Според изследователите, границата, разделяща здравето от заболяванията, не може да бъде начертана чисто на базата на само едно поведение или аспект на мозъчната функция. В изолация, която и да е дадена поведенческа, психологическа или невробиологична черта, обикновено не е нито добра, нито лоша. Важен е контекстът, в който се намира човекът: възрастта, социалната мрежа и околната среда могат да окажат огромно влияние върху ползите и вредите от определени поведенчески черти. 

Като заключение, ако се борите със себе си и вредите на околните, потърсете психиатрична помощ. Но ако сте напълно щастливи, здрави и продуктивни във вашата си странност, вашата "аномалия" може да си е напълно наред!

Related image

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ