Честит рожден ден на легендата Стан Лий!

28.12.2016, 13:30

Създателят на някои от най-известните супергерои навършва 94 години

   
 
Честит рожден ден на легендата Стан Лий!

Дори и да не сте фенове на супергеройските филми, комикси и прочие, е много вероятно да сте чували за Стан Лий. Името му се е утвърдило в поп културата и той е сред най-разпознаваемите автори на комикси в историята, а впечатляващата му биография има огромна заслуга за това.

Стан Лий е основател на Marvel Comics (казваща се Timely Comics преди неговото време) и е създател на всички най-известни персонажи от вселената на компанията като Спайдър-Мен, Железният човек, Капитан Америка, Хълк, Тор, Х-Мен, Фантастичната четворка и много други. 

1829033

Любопитно за него е, че макар и неизменно свързван с Marvel, той е работил и за най-големия си конкурент DC Comics. Това става през 2001 г., когато създава мини поредицата "Just Imagine...". В нея той представя свой и различен поглед върху култови герои на DC като Батман, Супермен, Жената Чудо, Зеленият фенер и др.

Освен, че е измислил много любими персонажи, сред заслугите на Стан Лий се отличава и това, че той за първи път представя на света концепцията за разширена комиксова вселена. Идея, която Marvel и конкурентите от DC успешно прехвърлиха и в света на киното.

А като говорим за кино, то също има голяма заслуга за известността на Лий. Причината е, че в договора му с Marvel има клауза, според която той задължително трябва да има екранно време във всеки филм за някой от неговите герои.

Днес Стан Лий навършва 94 години и ние искрено се надяваме да видим още доста негови участия в бъдещите продукции на Marvel! А ето и компилация с появите му до сега:

 

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ