Цианидният зъб – приказка за студената война

12.04.2018, 15:00

Популярната шпионска филмова легенда би била доста рисковано нещо, ако го носите наистина в устата си

   
 
Цианидният зъб – приказка за студената война

Измислените герои от Джеймс Бонд до капитан Америка, са имали вражески пленници, които се самоубивали, благодарение на тайните цианидни хапчета, скрити във фалшиви зъби. Докато странният свят на шпионаж има много примери за реални случаи на хапчета за цианид и фалшиви зъби със скрити отделения, но те никога не са били събрани заедно. Цианидният зъб е малко повече от мит в поп-културата и всъщност разпространението на аварийните мерки за самоубийство в шпионската култура вероятно е преувеличено като цяло.

"Мисля, че причината да стане толкова популярна поп-култура е, че има много хора, които имат скрити цианидни капсули в устата си и със сигурност използват зъбите си за това", казва Винс Хъдън, куратор на Международната Шпионски музей във Вашингтон "Химлер е добър пример за това. Всъщност има много нацисти, които избират този изход.

Хъдън се позовава на самоубийството на високопоставения нацист Хайнрих Химлер от май 1945 г., който използвал цианидно хапче, докато е в ареста. Много пъ нацистките му колеги избрат същия изход в края на войната. Някои съюзни сили също носели смъртоносни хапчета за смърт, в случай че са били хванати зад вражеските линии. Използването на цианидни хапчета, или поне техния спектър, продължава и през Студената война.

Цианидът е бързодействаща, летална отрова, която става почти синоним на концепцията за хапче за самоубийство. В статия за кабелната телевизия от 2013 г., която е свързана с изобразяването на ефектите за цианида във филма "Скакал" на Бонд , ученият Дебора Блум го описва като "прочута бързодействаща отрова, поради способността й да предизвиква екстремно химическо задушаване на клетките и да нарушава ензимни процеси ". Тя посочва, че може да убие човек в рамките на няколко минути, така че има смисъл, че той продължава да носи летална мистика в поп културата. Самото цианидно хапче е тази рядка маска, която има солидна основа в историята (дори и да не е била в обикновена употреба) .

 

 

Изненадващо, фалшивите зъби със скрити отделения също имат основа в действителността. "Има кухи зъби, които са били използвани в шпионаж, но по-голямата част от времето е било използвано за прикриване на филми, микрочипове, такива неща", казва Хъдън. Тези зъби обикновено са имплантирани вместо молар, някъде в задната част на устата, където трудно биха могли да бъдат открити. Шпионският музей има дори и един в своята колекция. Но всъщност някой скрил ли е някога хапче за самоубийство в фалшив зъб?

"На този въпрос има кратък отговор и това е:" Не, "- казва Хютън. - Няма доказателства, че има някакъв кух зъб, направен за каквато и да е цианидена капсула. Трябва да е масивен зъб. Повечето от тези цианидни капсули са доста големи, затова тези истории изглеждат по-скоро анекдотични или апокрифни. "Освен опасността от случайно поглъщане на хапче, скрито в устата, цианидните хапчета от Втората световна война са били колкото грах, твърде голям, за да се скрие безопасно или сигурно във фалшив зъб. Има потвърдени случаи на хапчета за самоубийство, скрити в малки стъкленици и краищата на писалките, където те биха могли да бъдат сдъвкани , а а дори и на хапчета, скрити в устата на някого, но на пръв поглед никога в зъб.

2048903

Дори ако митът за хапчетата за самоубийство като цяло се основава на реалността в историята на шпионажа, нейното прекомерно разпространение в популярната шпионска фантастика утежнява идеята. Според Хютън рядко заловените шпиони действително използват опции за самоубийство, дори и да са били на разположение. "Това е толкова рядко, че просто не е нещо, което се случва в реалния свят."

Следващият път, когато видите, че някой с отрова във фалшив зъб за разпит, не забравяйте, че това не е никак лесен начин - това е просто сценарий.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ