Хайде на по бира за здраве!

15.06.2017, 15:12

Най-приятното и полезно нещо през лятото и не само

   
 
Хайде на по бира за здраве!

Няма какво да се лъжем – повечето от нас имаме нужда от освежаваща халба бира с приятели от време на време. Да не говорим, че е лято и направо е престъпление да се лишим от това малко удоволствие. Все ще се намери някой обаче да ни порицае и да се опитва да ни вкара в "правия път". Аргументите: Ще пуснеш бирено шкембе, калорично е, по-добре спортувай. Да, ама не! Науката ни идва на помощ, защото последните изследвания разкриват много полезни свойства на пивото и развенчават митовете около него.

В бирата има антиоксиданти, витамини, минерали и фибри, а умерената й консумация намалява риска от сърдечно съдови заболявания, диабет, затлъстяване и др. Оказва се, че и тези, които са запалени по фитнеса, грижат се за доброто си здраве и поддържат балансиран режим на хранене, изобщо не е нужно да се лишават от кехлибарената напитка. Всъщност пивото и тренировките се допълват. А, и да не забравяме, че срещите с приятели на по изпотена добре изстудена чаша бира повишават тонуса ни и взаимоотношенията ни с партньорите, колегите и шефовете.

И така… Кехлибарената напитка подобрява храносмилането. Това се дължи на голямото количество фибри, които извеждат токсините от тялото. Освен, че е вкусна, тя намалява и нивата на лошия холестерол в организма.

Съдържа витамини от група B, които допринасят за съхраняване нивата на триптофан в организма, а той участва в производство на серотонина, който се грижи за доброто ни настроение, помага за преодоляването на депресиите, има благотворно влияние върху съня.

1928781

Положителното въздействие върху тялото изобщо не свършва с това. Пивото прави костите ви здрави, заради големите количества на калций и силиций в него. Помага и за регулирането на кръвното налягане в големите жеги, заради подходящото съотношение на натрий и калий.

Биричката има чудесно действие, ако я консумираме след спорт. Да, добре чухте. Тя се доближава до изотоничните напитки, които е добре да приемаме след физическа активност, а нискоалкохолното пиво хидратира тялото и помага на организма да се възстанови след тренировка. Знаем какво си мислите: "Каква бира след спорт, тя не прави ли бирено коремче?” Не, тя стимулира обмяната на веществата и в нея има само 43 калории на 100 мл., а в безалкохолната те са едва 18. Накратко, с една халба в ръка не трябва да се притеснявате нито от жаждата и дехидратацията, нито от появата на бирено коремче. Освен това в нея има изобилие от витамин C, което всички знаем, че помага за общия тонус и здраве на организма.

Бирата подобрява паметта. Резултати от проучвания показват, че умерени консуматори на бира са по-малко склонни да страдат от болестта на Алцхаймер и деменция, отколкото въздържатели.

Може би най-полезното качество на бирата обаче е, че събира хората, дава повод да "забавим" ежедневието, което ни залива като лавина и контролира всяка минута от деня ни. Всеки може да покани приятел, с който не се е виждал дълго време само с думите: "Хайде да излезем на по бира”. Как да откаже човек на такова предложение - хем ще я пие в добра компания, хем през това време ще се грижи за балансирания си начин на хранене и живот. И, разбира се, да не забравяме да консумираме биричката с удоволствие и мярка!

   
 
ЕТИКЕТИ
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ