Факти за SMS-ите, които не знаете

05.12.2016, 16:30

Всичко започва преди 24 години...

   
 
Факти за SMS-ите, които не знаете

Преди 24 години изпращат първия SMS в историята на човечеството и започва терорът: "Купи хляб.", "Къде си?", "Трябва сериозно да поговорим!", "Мислеше си, че няма да разбера какво си направил?!". Но какво всъщност представлява SMS-ът? Ще ви разкажем в няколко забавни факта.

1. В стандартния SMS не може да се съдържат повече от 160 символа. Това е примерното число на символите, съдържащи се в стандартна картичка.

2. Първият SMS е изпратен на 3 декември 1992 година от компютър на мобилен телефон в мрежата на Vodafone. Текстът гласял: "Merry Christmas!" ("Купи хляб!" — англ.).

3. Технологията за SMS на компанията Nokia е базирана на морзовата азбука.

4. Според изследването на Политехническия университет във Вирджиния, при четене и изпращане на SMS зад волана опасността от инциденти скача с 23 пъти. Това е два пъти повече от шофирането в пияно състояние.

5. След създаването на SMS като форма на комуникация, възпалението на нерва на големия пръст при младите хора скача неимоверно.

6. Авторът на идеята за SMS-а е финландецът Мати Маконен. Той не я е патентовал, защото решил, че няма финансов потенциал. Голяма грешка.

7. В Мала Азия на мюсюлманите е разрешено да се разведат, ако изпратят 3 пъти специален SMS.

8. През 2008 година британският лекар Дейвид Нот е на мисия в Конго. Там той провежда невероятно сложна операция по ампутацията на ключица и лопатка, следвайки SMS инструкциите на негов колега, който се намира във Великобритания.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ