Учените се съмняват, че човечеството ще може да напусне Земята

24.07.2019, 09:00

Ако продължаваме така ще е наложително

   
 
Учените се съмняват, че човечеството ще може да напусне Земята

Стивън Хокинг вярваше, че скоро със Земята ще бъде свършено и човечеството трябва да измисли алтернатива. Никой не се съмнява, че човекът се държи изключително безхаберно с планетата и скоро тя може да реши да ни "изхвърли". Нещата с преместването обаче са много сложни.

Цялата научна фантастика е написана и снимана само заради момента, в който екипажът на космическия кораб се среща с интелигентни чудовища и те се опитват да го хапнат. Всъщност всичко ще бъде малко или доста по-различно. Ако кораб със земляни пристигне на някакъв вид екзопланета, местните ще пуснат сълза и ще започнат да хранят екипажа, защото преди всичко той ще изглежда плачевно.

Първо, най-вероятно никой няма да оцелее в космоса повече от година: астронавтите ще започнат да страдат от баналната радиационна болест. На височина от 400 километра, където се върти МКС, има остатъчна атмосфера, която абсорбира космическите лъчи, а Земята също предпазва станцията от тях. Но на дълги разстояния радиация ще бъде много. Дори ако се измисли материал за защита на малко количество лъчи, които се сблъскват с атомите на кораба, ще създадат вътре неутронни потоци.

Преди няколко години корейски учени създадоха такива условия с плъхове и техните стволови клетки се разпаднаха. Само преди дни неврофизиолозите от Курчатовски институт проведоха подобен експеримент и откриха: дори при ниски дози радиация, стволовите клетки престават да се развиват, въпреки че не умират.

Учените от Института по биомедицински проблеми на Руската академия на науките също облъчват плъхове и научават, че те стават още по-тревожни. И кой не би! Дори ако изобщо изключим радиацията, остава безтегловността.

Преди година стана известно, че имунитетът при нулева гравитация се побърква и започва да работи активно, приемайки тази неразбираема ситуация за заболяване, което води до автоимунни заболявания.

Добави към това разстройството на циркадните ритми на астронавтите поради липсата на ден и нощ и възможната депресия, дължаща се на живеене в една стая с други хора и пиене на преработена урина. Всичко това, разбира се, може да обясни защо извънземните не летят към Земята.

 

 

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ