Учените доказаха! Мравките се разпознават в огледалото!

06.12.2016, 16:30

Съмпатичните насекоми влязоха в световните заглавия

   
 
Учените доказаха! Мравките се разпознават в огледалото!

Какво трябва да направи мравката, за да си спомни светът за нейното съществуване? Нещо такова, което не може да направи нито едно животно... Мравките се научиха да си се радват в огледалото.

В душата си всяко животно е морален вампир. Защото те все пак се отразяват в огледалото, но не възприемат образа си като одушевен предмет. И със сигурност не се вълнуват: "Ей, тва съм аз! Боже, тия мустаци ме състаряват!".

1817426

Вече 30-40 години регулярно учените експериментират с различни животни, които поставят пред огледала. До сега само човекоподобните майнмуни проявяват някакъв интерес към собствения си образ. Друго животно, което регистрира резултати преди 10 години е делфинът, дори се появиха серия от картинки, в които делфини застават във всякакви героични пози пред огледалото. За жалост много учени не признават резултатите с плаващия бозайник – в огледалния свят човек е самотен заедно с горилите...

И сега нещо съвсем различно! Мравките от род Myrmica, които са разпространени в целия свят, скоро ще започнат да се разпознават и на тази снимка. Работата е там, че според учени от Брюкселския свободен университет тези мравки "разпознават собственото си отражение в огледалото".

1817429

Според учените мравките се държат крайно различно, когато срещу тях е сложено огледало – махат с антенки, а някои дори се опитват да докоснат огледалото. Може да си мислят, че там има друга мравка? НЕ! В прозрачната кутийка, в която са поставени, мравките не обръщат внимание една на друга, а само на собствения си образ.

Иначе казано – мравките се държат нито все едно са в колективни, нито все едно са самички – абсолютно нов вид поведение, което е предизвикано от огледалото.

1817427

Снимката е взета от публикацията в научното списание Journal of Science. 

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ