Учени откриха коя е най-релаксиращата песен в света

24.11.2016, 12:00

Не оставя никакъв шанс на стреса

   
 
Учени откриха коя е най-релаксиращата песен в света

Различните хора се справят със стреса по различен начин. Някои спортуват, други медитират, трети правят йога, а четвърти слушат музика. И наистина е доказано, че терапията с музика дава резултат в борбата със стреса. Но се оказва, че невролози са открили коя е най-релаксиращата песен в света. Чуйте я и преценете дали са прави.

Песента "Weightless" на английската ембиънт група Marconi Union е била използвана в проучване на невролози от Mindlab International, съобщава Daily Mail. Слушайки я участниците е трябвало да подреждат трудни пъзели, които естествено вдигат нивото им на стрес, като през това време са били закичени с различни сензори за измерване на мозъчна активност, честота на пулса, кръвно налягане и т.н. Учените са достигнали до заключението, че "Weightless" е действала по-релаксиращо от която и да е песен тествана до сега, като е намалила процента на безпокойство на участниците средно с 65%.

"Песента има доста постоянен ритъм, който започва от 60 удара в минута и в последствие се забавя до около 50 удара. Слушайки песента сърдечната ви честота постепенно започва да съвпада с този ритъм. Това забавяне води и до спадане на кръвното налягане. Също така е важно, че няма повтаряща се мелодия, защото това позволява на мозъка да се отпусне напълно, тъй като той не се опитва да предвиди какво ще последва в песента.", казва Лиз Куупър, която е основателка на Британската академия за звукова терапия. 

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ