Успешен "Урок" за българското кино

08.05.2015, 16:59

Тих и прибран - това е филмът, за който в момента всички говорят

   
 
Успешен "Урок" за българското кино

Филмът "Урок" спечели множество награди на различни фестивали по целия свят, включително и на тазгодишния 19 София Филм Фест, но тепърва му предстои най-важният тест - срещата с българската публика. Онази, която трябва да каже "Да" или "Не", "Става" или е "Зле". Ще го бъде ли най-новият филм на Кристина Грозева и Петър Вълчанов или ще "изтече" незабелязан от масовата публика.

Да, съвсем съзнателно казвам масовата публика. Не киноманите и професионалистите. Искрено ми се иска филмът "Урок" да достигне до максимално широк кръг от хора у нас, за да им покаже, че една простичка, дори битова история би могла да бъде разказана така, че да те държи до края, да те развълнува и да ти даде хляб за размишление.

1502719

"Урок" е кротък разказ за Надежда - учителка по английски език, която работи в малко населено място до София. Животът ѝ е най-обикновен до деня, в който на едно от децата в класа ѝ му открадват портмонето. Естествено, никой не си признава, въпреки различните опити на учителката да докосне съвестта на крадеца. Оказва се, че освен на работното ѝ място, кражба на пари има и в собствения ѝ дом. Надежда разбира, че вноските за кредита, който изплащат с мъжа ѝ, не са били внасяни, а са отишли за съвсем друго. До дни домът им ще бъде конфискуван, ако сумата не се изплати, така че Надежда трябва да измисли начин да намери пари. Иначе остава на улицата.

1502721

В ролята на Надежда е прекрасната Маргита Гошева, чието обрано изпълнение помага на "Урок" да не изпадне в опасна истеричност. Напротив - привидното спокойствие на героинята е издайнически нарушавано единствено от погледа на Гошева, до момента, в който не пада и "последната капка", след която Надежда взима своето последно и крайно решение за спасение от ситуацията.

Дори Иван Бърнев успява да възспре изпълнителските си пориви и остава в настроението на филма. В останалите роли са Стефан Денолюбов като безкомпромисен собственик на заложна къща, чиито циничен език и селяшко поведение се забиват безмилостно във възпитанието на Надежда; Иван Савов като богатия баща на Надежда, който си има нова млада жена, тип селска пръчка и др.

1502718

"Урок" е изключително силен български филм по няколко причини. Едната е, че когато екипът кандидатства за субсидия, сценарият е отхвърлен от комисията в НФЦ, а откакто филмът се е появил на бял свят, "натрива" носовете на членовете ѝ. Втората причина е, че въпреки ниския бюджет и малкото време за снимки, филмът на Кристина Грозева и Петър Вълчанов е по-завършен, по-смислен и по-качествен от много други помпозни и "шумни" кино произведения на популярни и не чак толкова известни родни кинодейци. Третата причина, поради която този филм трябва да се гледа от колкото се може повече българи, е, че всъщност ние по един или друг начин познаваме историята на тази учителка, чели сме за нея във вестниците, познаваме отчаяното ѝ решение, с което стана известна. Но чрез филма ще се опитаме да разберем какво, може би, я е накарало да престъпи границите на личните и на обществените норми. "Урок" не е базиран на истинска история, а по-скоро е мислен по нея.

А най-хубавото на филма е, че я няма дидактичността, към която финалът съблазнително би могъл да дръпне режисьорите. Никой не размахва пръст, никой не изрича поуки, никой не дава универсално решение.

Филмът тръгва по кината на 15 май. Гледайте го, защото "Урок" е различен. И наш.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ