Удивителни легенди за митологични крале

29.07.2014, 10:57

Магии, битки и божествен гняв

   
 
Удивителни легенди за митологични крале

Тъй като по време на нашето детство все още нямаше интернет, компютри и всевъзможни високи технологичности, ние трябваше да се забавляваме по традиционния начин, а именно – да вземаме по един меч (пръчка), да слагаме наметалото (елек около врата) и сами да си измисляме разни приключения. Тези, които ще видите сега, са доста интересни и поне на нас ни се иска да ни бяха хрумнали в детските години, ама нъцки. Но вие все пак се запознайте с някои от най-интригуващите легенди за крале в европейския фолклор.

Крал Бреоган (Ирландия)

В желанието си да вижда всяко кътче на кралството си, Бреоган реконструира една от кулите, които преди хилядолетия самият Херкулес е построил. Това обаче не е достатъчно на амбициозния крал и в желанието си да вижда още по-надалеч, той някак успява да се снабди с магическо огледало, което му позволява да вижда и отвъд границите на кралството.

Според легендата синът на Бреоган поглежда в огледалото и вижда бреговете на Ирландия. Колкото повече се взира в тях, толкова по-голямо става желанието му да ги покори. В крайна сметка той отплава за Ирландия с флота от седем кораба. Има различни версии за това какво се е случило с тях, но всички са единодушни около едно – никой повече не вижда принца и воините му докато морето не изхвърля телата им на брега. Вбесен от смъртта на сина си Бреоган вдига цялата си армия и завладява Ирландия.

Цар Главк (Гърция)

Според гръцката митология Главк е могъщ крал, в чиито вени тече кръвта на самите титани. Ако сте потомци на богове и освен това сте крале няма да е никак изненадващо, ако сте малко ексцентрични. Та според легендата Главк е голям фен на състезанията с колесници, което не е нещо ненормално. Ненормално обаче е това, че той храни конете си с човешка плът! За нещастие на Главк по време на едно състезание, в което участва, конете му разкъсват юздите и изяждат господаря си.

Крал Голдемар (Германия)

Историите за джуджето-крал Голдемар са доста странни. Той разрешава на поданиците си да го пипат, но не и да го гледат. Според докосналите го неговите ръце са студени и неестествено меки, затова всички решават, че той крие нещо. Голдемар е заклет комарджия и въпреки странните си ръце свири чудесно на арфа.

Решен да види лицето му, един от поданиците поставя скрито огледало на стената, покрай която трябва да мине кралят. Той обаче разкрива измамата и се разярява. Въпросният поданик е сварен, опечен и изяден от Голдемар, който освен това проклина цялото семейство на клетника.

Цар Мемнон (Етиопия)

Древногръцката легенда гласи, че Мемнон е потомък на боговете и цар на Етиопия по време на Троянската война. На десетата година от войната троянският цар Приам моли своя племенник Мемнон за помощ. Мемнон, който непосредствено преди това воюва успешно в Персия, има голяма и силна армия, а самият той също е страховит войн.

Мемнон се хвърля смело в битката и убива много гръцки герои, но един от тях е Антиох – добър приятел на Ахил. Тогава нещата станали лични и мирмидонецът се заклева да пречука Мемнон. Битката е дълга и равностойна, но в крайна сметка Ахил надделява. В чест на своя потомък Зевс заповядва на ято орли да летят над кладата на Мемнон, след което да се сбият и да паднат мъртви сред пламъците в негова чест. Това явления се повтаря всяка година на лобното място на етиопеца и се нарича "Мемнониада".

Цар Перифас (Гърция)

Перифас е гръцки цар, който дълбоко почита бог Аполон. Той редовно принася жертви на боговете и е обожаван от хората си. Толкова обожаван, че хората започват да му издигат храмове и да почитат Перифас като бог, въпреки че той не иска подобно нещо. Това предизвиква гнева на Зевс и той решава да ликвидира Перифас. Аполон обаче разубеждава баща си от това му намерение и в крайна сметка Зевс превръща Перифас в орел, а жена му - в лешояд. Зевс обаче осигурил и привилегии на двамата – Перифас става властелин на всички птици, а лешоядът и до днес се счита за късметлийско животно в Гърция.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ