Ти си тийндейджър? Хейтваш проблем? Знаеш как да го решиш? Тогава чети!

06.01.2017, 19:00

Репортийн – хейтъри променят света!!!

   
 
Ти си тийндейджър? Хейтваш проблем? Знаеш как да го решиш? Тогава чети!

Ти си тийндейджър? Хейтваш проблем? Знаеш как да го решиш? Тогава можеш да запишеш своето видео послание и да се включиш в конкурса Репортийн, под мото "Обичам хейта" до 14.02.2017 г. Най-добрите хейтъри с най-интересни предложения ще спечелят по 1000 лв, с които да променят средата около себе си. Победителите ще бъдат наградени на 03.03.2017 г.

А сега ще ви запознаем с един от хората, които ще оценяват вашите клипчета – Емил Джасим. Това е учителят по история, който вярва в таланта и креативността на съвременните тийнейджъри.

1834001

Какво е Репортийн?

Това е конкурс за идеи на тийнейджъри, с които да променят средата, в която живеят.

Защо избрахте мотото "Обичам хейта"?

Защото е провокативно. Защото искаме да обърнем представата за хейта. Искаме да кажем, че ако наистина хейтиш нещо – можеш да го промениш. В противен случай си просто един мрънкач.

Какво най-много хейтят тийнейджърите?

Най-много хейтят неща, които не им харесват в обществото, тежките си раници, лошия ландшафт в градската среда. Имаше едни сладури от Русе, които например искаха истински велоалеи. Затова Репортийн е конкурс за каузи, които променят средата.

Разкажи ми за кауза, която много те е впечатлила, след която е последвала реална промяна?

Спомням си за Климентина Ютерова от Троян, тогава беше на 13г. от СОУ "Васил Левски". Видеото ѝ беше много семпло – статична камера, дори с не много добра качество, но тя сподели страхотна идея.Искаше да купи електронни книги, които да напълни със съдържание и те да бъдат на разположени е на училищната библиотека, защото книжните тела много се захабяват и няма достатъчно бройки. И седмица след като получи своята награда от 1000лв. сбъдна желанието си и помогна на училището си.

Това ли е начинът от негативното да направиш нещо градивно?

Точно това се опитваме да направим. Искаме да впрегнем цялата енергия на бунта и недоволството, който е характерен за тийнейджърите в нещо положително и съзидателно. И засега ни се получава мног добре.

Каква е общото между всички деца, които участват в конкурса?

Има нещо, което ги обединява и това е, че са с много будни умове. Такива деца има във всички кътчета на България. Това са хора, на които им пука за България. Това са истински родолюбиви тийнейджъри. Те правят реални неща, които променят средата, в която живеят. Например Наско от Поморие, страхотно момче, той каза "Искам да изчистя плажовете около Поморие". И го направи.

Сам?

С негови приятели, след като сподели каква е идеята. Обоснова се много добре. Каза, че повече от плажовете са замърсени, не се почистват от общината, не са дадени на концесия. Заяви, че парите ще му трябват за ръкавици, чували и транспорт и той ги получи.

Какво искаш да пожелаеш на децата, които са участвали и продължават да участват в конкурса?

Първо искам да пожелая на тези, които не са участвали – да участват. Защото шансът да спечелят е много голям. На тези, които участват им пожелавам да спечелят, защото с тази награда могат да започнат да реализират своята кауза. Искам да им пожелая да останат такива – загрижени за средата и хората, сред които живеят, да имат кауза, в която да вярват и да преследват. Да оставят своята следа!

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ