Студио за татуировки, в което изкуството е намерило дом

Традиция, природа и мистика в центъра на София

   
 
Студио за татуировки, в което изкуството е намерило дом

Old Time Tattoo се намира на улица Юри Венелин 36, тиха и сенчеста уличка, която много бързо те кара да забравиш, че се намираш в центъра на София. Когато отивам да се срещна с двамата тaтуисти, нямам конкретна представа какво ще ми разкажат, но знам, че ще бъде интересно. В студиото ме очаква лъчезарната Крис, с която обсъждаме накратко за какво ще говорим, а в задната стаичка Влади–Тапата рисува съсредоточено някакъв нов проект, но не пропуска да ме поздрави.

Обстановката в студиото описва изцяло характерите на Влади и Крис. Закачени са десетки картини, много от които на български фолклорни създания. В стаичката, предназначена за татуиране, има много книги и доста причудливи предмети, а ароматът на мастило и боя те пренася в една особена мъгла от блянове. Обгръща те чувство на спокойствие и творческа идилия. Става ти ясно, че тук работят истински творци, а изкуството си е намерило дом в Old Time Tattoo.

Разказват ми, че студиото е резултат от много години работа. Първо само идея, а после факт.

Влади–Тапата татуира от 1996 година. Преди Old Time Tattoо работи дълги години в Испания, където казва, че е научил много от нещата, които сега прилага. Там именно започва да се впечатлява и от традиционния стил на татуировките "old school". Казва, че трябва време да свикнеш със самия стил, не е нещо, което харесваш изведнъж. За 9 години в Испания Влади работи в много тату студиа. Най-известното от тях е Por Vida в Мадрид.

1564203

Крис татуира от 16-годишна. Преди Old Time Tattoо работи в TOOL TATTOO & PIERCING SHOP, където казва, че е научила основите и много от нещата за татуировките. Залита по традицииония стил благодарение на Влади.

През 2012 г. собственото тату студио е факт. Влади и Крис имат място, което изцяло да бъде потопено в атмосферата на класическите стари татуировки.

В Old Time Tattoo може да получиш нещо повече от "просто татус". Изживяването и чувството, което ти остава след това, не може да се опише.

Освен татуировки с машинка, Тапата и Крис татуират и "на ръка". Казват, че този тип татуировки са по-скоро за ценители, които наистина разбират смисъла на татуирането. Впечатляват се и от други древни начини за татуиране, като Тебори – японска техника. Освен татуировки, Влади прави машинки, рисува обложки на албуми за няколко банди и щампи върху тениски.

1564201

Що се отнася до вдъхновенито, Влади и Крис черпят идеи от природата, формите, цветовете, от древното и мистичното, от българския фолклор и причудливите създания, от културата на древните цивилизации и от работата на старите тату майстори.

И двамата смятат, че изкуството може да бъде намерено навсякъде. Както пише Леонардо да Винчи: "Художникът държи Вселената в ума и в ръцете си", така Влади и Крис държат мистиката, природата и фолклора във въображението си, а това, което излиза от ръцете им, е древното и вечно изкуство на татуирането.

15642051564207 

 

Влади – Тапата:

1564206                                                            

1564208

1564210

Крис:

1564211

1564209

1564202

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ