Споделянето, че някога сте пушили марихуана може да ви коства работата в Белия дом

24.04.2018, 16:00

Случаят "Джордж Банкс": съществен проблем или обиране на пешкира?

   
 
Споделянето, че някога сте пушили марихуана може да ви коства работата в Белия дом

По-рано тази година избухна тих скандал в Белия дом, касаещ въпрос относно разрешенията за достъп в резиденцията на президента и приетата официално меко казано нелепа позиция от страна на федералното правителство. Оказва се, че и ако вие, подобно на 52% от възрастните американци, признаете, че сте пушили трева, най-вероятно ще ви сметнат за неподготвен да работите за правителството.

2052520

Главният герой в случая е Джордж Дейвид Банкс, който хич не е непознат на Белия дом. До скоро г-н Банкс беше едно от основните лица по въпросите с международната енергетика и околната среда в правителството на Тръмп, а предишният му опит може да се проследи до времето на Джордж У. Буш. От New York Times съобщават, че на Банкс му е бил отказан пълен достъп, причина за което е неговият пренебрежим допир до марихуаната някъде между 2010-а и 2013-а година. По-важното е, че той сам е съобщил незначителната информация на ФБР. Като резултат от отказа, Банкс напуска позицията си.

2052519

Принципно, подобен опит не би трябвало да е проблем дори да искате да кандидатствате за работа във ФБР. От Бюрото имат правилото, че кандидатите "не трябва да са използвали марихуана в рамките на трите години, предхождащи датата на кандидатстване". За разлика от ФБР, Белият дом функционира по свои собствени критерии. Както много добре знаем, обявената "официална" причина за всяко правителствено решение не е непременно нито вярна, нито изчерпателна. Напълно в реда на нещата е да допуснем, че може би съществуват други основания, довели до напускането на г-н Банкс. Самият факт обаче, че правителството предлага такова извинение като "официалната версия" не само е абсурдно, но и е притеснително.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ