Снимка на деня: опашка пред заведението на Ал Капоне!

23.02.2017, 18:00

Мафията дава на хората повече, отколкото държавата

   
 
Снимка на деня: опашка пред заведението на Ал Капоне!

Снимката е направена през 1931 година в Чикаго в самият разгар на Великата депресия. Тълпа безработни стоят на опашка за безплатен обяд пред едно от заведенията на легендарния мафиот Ал Капоне. Гангстерът отваря тази столовата през 1930 година и дава обяд 3 пъти на ден. Самият Капоне присъства често стиска ръцете на хората и ги поощрява да се държат. От там тръгва и приказката, че мафията дава на хората повече, отколкото държавата.

Алфонс Габриел Капоне, най-вече познат като "Белязаният", "Снорки", е  с неаполитански произход, роден в Ню Йорк.

1865547

Криминалният му живот започва още като хлапе. Кумирът на децата от квартала, Джони Торио, се занимава с рекетьорство и сводничество, но стои над останалите прости гангстери по това време. Неговият престъпен талант му позволява да създаде стройна организация, чрез която има изключително широки възможности.

Както много други деца и Ал изкарва джобни, като върши поръчки за престъпния бос. Той започнал да му има доверие и да му дава по-големи поръчки. През 1909 г. обаче Торио заминава за Чикаго, а 10-годишния Ал се присъединява към местна банда.

За разлика от повечето деца на имигранти Ал посещава училище до 6 клас. Тогава за нетърпимо поведение учителката му удря шамар, той ѝ отговаря, след което е изключен и никога повече не се връща в училище.

Когато е на 18 години, започва да работи в бар. Собственикът на бара Франки Йейл е приятел на Джони Торио, който препоръчва младия Капоне. Ал Капоне е едновременно барман, охрана и сервитьор.

На 25 години Ал Капоне е "крал" на Сисеро и един от най-могъщите гангстери в Чикаго. Но той е една от най-големите мишени в гангстерската война за територии, разразила се след забраната на алкохола.

1865545

През лятото на 1929 г. в Атлантик сити е проведена знаменитата конференция между мафиотските босове, която цели спирането на убийствата и вследствие на която САЩ се разделя на така наречените сфери на влияние. Малко след конференцията Ал Капоне е задържан с незаконно оръжие, обвинен и осъден.

Ал Капоне умира от пневмония на 25 януари 1947 г. в имението си Палм Айлънд, Маями. Четири дни преди това го поваля инсулт и тази комбинация е фатална.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ