Скоро две звезди ще се сблъскат и всички ще можем да видим резултата

11.01.2017, 12:00

В резултат ще се получи един от най-ярките обекти в нощното небе

   
 
Скоро две звезди ще се сблъскат и всички ще можем да видим резултата

Група учени от колежа Калвин в Мичиган твърдят, че съвсем скоро две звезди ще се сблъскат и слеят в една, която е 10 хиляди пъти по-ярка от тях и ще може ясно да се забелязва от Земята.

Събитието се очаква да се случи през 2022 г., а новообразувалия се космически обект ще може да се вижда от земната повърхност в продължение на две или три години, защото яркостта му постепенно ще намалява. Основната причина обаче е, че новата звезда ще се намира на около 1800 светлинни години от Земята, което е много. За справка, разстояноето от тук до Слънцето е 0,000016 светлинни години.

Но огромното разстояние няма да спре звездата да бъде един от най-ярките обекти в нощното небе. Само си представете за каква енергия става въпрос. Според учените тя може да надхвърли тази от избухването на супернова, което е чудовищно количество. По принцип суперновите за кратко време могат да засенчат цели галактики и да излъчат повече енергия, отколкото Слънцето през целия си живот.

Учените сравняват очакващото се космическо събитие точно с подобно избухване, каквото никой не е успявал да прогнозира до сега и ако се окажат прави за 2022 г., значи наистина ще имат повод за гордост. Само времето ще покаже.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ