Румънски съд казва на мъж, че е мъртъв

19.03.2018, 14:00

Константин Релуй е истинският ходещ мъртвец...

   
 
Румънски съд казва на мъж, че е мъртъв

В случай, напомнящ за романа на Кафка, румънски съд е постановил, че 63-годишен мъж е мъртъв въпреки това, което изглежда да е убедително доказателство за противното: човекът се явява жив в съда.

Константин Релуу поиска от съда в град Барлад да отмени смъртното свидетелство, получено от съпругата му, след като е прекарал повече от десетилетие в Турция, през което време не е бил в контакт със семейството си. Съдът му каза, че е твърде късно и ще трябва да остане официално починал.

"Официално съм мъртъв, въпреки че съм жив," споделя той пред местните медии. "Нямам доходи и защото съм обявен за мъртъв, не мога да направя нищо."

 

 

Релуу напуска Румъния 1992 г. и заминава за Турция, очевидно да търси работа. Последният се завръща в страната през 1999 г. и изглежда сякаш е прекъснал всички контакти със семейството си. След години на мълчание от нейния отчужден съпруг, съпругата на Релуи получава неговия сертификат за смърт.

В румънския ежедневник ,,Адевърул'' съпругата на  Релуу твърди в съда, че след като не чула нищо от мъжа си от 1999 г. насам, тя предположила, че е починал при земетресение, докато е бил в Турция. В доклада се твърди, че Релуу е вярвал, че тя поискала смъртното свидетелство, за да анулира брака и това да ѝ позволи да се омъжи отново.

Той може би никога нямало да разбере за смъртта си в родината, ако не бил задържан от турските власти по-рано тази година и депортиран обратно в Румъния заради изтекли документи. Репуу планира да поднови паспорта си в Румъния и да се завърне в Турция, но при пристигането му бил задържан от офицери от имиграцията, които му съобщиха, че е починал през 2003 година.

Релуу заяви, че иска да се завърне в Турция и създаде малка компания там, но сега е изправен пред объркваща съдебна битка, за да си възвърне самоличността и да получи паспорт.

Говорителка на съда обясни на местните информационни служби, че Релуу е подал твърде късно с жалбата си срещу смъртното удостоверение и по този начин е загубил делото. Решението е очевидно окончателно и не може да бъде обжалвано, оставяйки Релуу безпомощно положение.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ