Розовите езера на Австралия

01.08.2018, 13:00

Каква е причината за необичайния им цвят?

   
 
Розовите езера на Австралия

Австралия е известна с някои доста странни животни и необичайни места. Едни от най-отличителните забележителности обаче, на които може да станете свидетели в Австралия, са нейните розови езера. 

На Средния остров край южния бряг на Западна Австралия се намира езерото Hillier, което е колкото красиво, толкова и чудато. Учените не си блъскат от скоро главата защо тези езера се отличават с такъв интересен цвят, но вече има обяснение. През 2015 г. група учени, като част от проекта eXtreme Microbiome Project, решават да съберат ДНК от необичайния воден басейн и да го изследват за отговори.

2082771

Като резултат от проведените изследвания, учените откриват 10 вида бактерии, обичащи до смърт солените води на езерото - като всичките до една се радват на някакъв нюанс на розово или червено. Една бактерия конкретно, наречена salinibacter ruber, се оказала отговорна за 33% от ДНК-то в езерото, което било най-вероятната причина за необичайния му цвят.

2082773

Ако цветът на Hillier ви действа психологически и ви примамва да се гмурнете, добре е да знаете, че това няма да е лесна задача. Въпреки бактериите, езерцето е напълно безопасно, но огромното количество сол във водата ще възпрепятства изпълнението на желанието ви. 

2082772

 

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ