Разочароващият втори сезон на "Мистър Робот"

15.08.2016, 09:00

Сериалът тече по телевизията в момента.

   
 
Разочароващият втори сезон на "Мистър Робот"

Ако сте гледали първия сезон на сериала "Мистър Робот" ("Mr. Robot"), сигурно в момента следите и втория. Не съм сигурна, че може да се каже, че аз го следя, но просто го гледам от носталгия по първия сезон. Вторият се оказа огромно разочарование и сега ще се аргументирам защо мисля така.

Сюжетът (за тези, които не са гледали първи сезон, ще се опитам да разсъждавам без спойлери)

Ясно си личи, че екипът, който стои зад създаването на сериала, е заслепен от изненадващия успех на първи сезон, защото при реализирането му никой не е очаквал да се превърне в толкова голямо телевизионно събитие. След първи сезон всички го определиха за наследник на "Боен клуб" и му лепнаха статута "култов", а аз лично го определям като "Момичета" на Лина Дънам среща "Боен клуб", поради стила на режисьора на сериала Сам Исмаил, който е в унисон с новата вълна алтернативно-артистично-хипстърски стил на нюйоркските арт среди. Но да се върна на темата – сюжетът. Точно поради гореспоменатия успех екипът явно е решил да разтяга много локумено съдържание, за да спретне още няколко сезона след това. Всички сме наясно, че беше много трудно да се продължи историята от първи сезон поради няколко причини. Първата е, че те извършиха грандиозния си план за сриване на системата и изтриха дълговете на милиони граждани към глобалната зла корпорация "Evil Corp". Това беше смисълът и идеята на целия първи сезон, също така се разкри и истинската самоличност на Мистър Робот. Така предизвикателството на втори сезон беше изключително голямо: трябваше да покаже как обществото се променя след този акт на съпротива на тайното общество ("fsociety"), но и да развие главния персонаж. Голямото разочарование идва тук. Сценаристите са решили просто да запълнят празнините от миналото, тоест просто да обяснят как се е стигнало до началото на първи сезон. По този начин, не само е безинтересен вторият, но с всички обяснения около това как точно са се срещнали и събрали главните персонажи се разваля магията около първи сезон. Част от чара на сериала беше, че не предлагаше излишни обяснения за персонажите. Имаше много празноти. Много въпроси.

27e666d6-115d-b5df-831d-365cdd764102 

Системата

Първи сезон постави много важни въпроси, свързани със системата, с парите, с модерното общество. "Някои от тези неща да са истински? Имам предвид, погледни това. Погледни! Един свят, построен върху илюзия. Синтетични емоции под формата на хапчета, психологическа война под формата на реклама, химикали, изменящи съзнанието под формата на храна, семинари-промивки, които наричаме медии, контролирани и изолирани балони, които наричаме социални медии. Те истински ли са? Искаш ли да си поговорим за реалността?" Ето, това е една от заявките на Мистър Робот (Крисчън Слейтър), но във втори сезон не е останало нищо от тази агресивна позиция. Главният персонаж Елиът Андерсън (Рами Малек) е затънал в психологическата си мрежа или още казано в шизофрения, а в останалото време се запълват сюжетни празнини от първи сезон. Все пак остават още шест епизода до края и може би още има надежда, но дотогава "Мистър Робот" си остава и задълбочава ролята си на роб на системата, която го е създала и която играе, че критикува.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ