Продадено: бележките на Исак Нютон за философския камък

21.03.2018, 09:00

Интересът на известния физик към алхимията е бил в тайна до 30-те години на миналия век

   
 
Продадено: бележките на Исак Нютон за философския камък

Prez 1936 г. продажбата на ръкописи промени начина, по който учените и феновете мислят за Исак Нютон. Английският учен, роден през 1642 г. и живял до осемдесет години, отдавна бил известен с работата си в областта на  физиката и математиката. Но интересите на Нютон варирали много по-широко от това, а ръкописите му, продадени през 1936 г., онагледяват мислите му за теологията и алхимията и изследване на материята и нейните свойства.

Сред документите, продадени на търг през 1936 г., е и ръкопис, озаглавен Opus Galli Anonymi ( Работа на анонимен французин) . В над осем страници Нютон копира инструкциите, със собствените си редакции и допълнения, за да направи прочутия, неуловим философски камък.

Миналата седмица Opus тръгна отново на търг , този път в Бонмс . През 1936 г. той се продава за  $ 1000 в днешната валута. При тази най-скорошна продажба документът, който Бонъм описва като "най-големият и най-значим научен ръкопис от Нютон в частни ръце", се продава за 275 000 долара.

2041537Страници от ръкописа

Документът описва процедурата на дестилации и добавки, отопление и охлаждане, които завършват със създаването на "тайната на тайните", философския камък, който може да превърне оловото в злато. Според Бонмс няма друго известно копие на текста, който Нютон преписва.

Но Нютон не само копира инструкциите. Може би е превеждал произведението от френски език; правейки това,  той подчертава, за да добави собствените си интерпретации. 

След като публикува основните си трудове по физика, Нютон прекарва години, фокусирайки се върху изучаването на химия. Той вярвал, че химията ще му помогне да разбере същите явления, които е изучавал в другата си работа, включително гравитацията. През 17-ти и 18-ти век, химията и алхимията са били част от една и съща област на познание, а проучването на алхимични произведения е било очевидна част от неговата работа.

До края на 19-ти век, обаче, алхимията се смята за измама. Колекция от ръкописи на Нютон, предадени от семейството му, завършва в ръцете на 5-ти граф на Портсмут , който дарява научните трудове на университета в Кеймбридж. Докато ги сортираха, университетските професори разграничават книги на Нютон и алхимически книжа, като последните се връщат при графа, до продажбата им през 1936 г.

Анонимната френска рецепта зфилософския камък не бил единствената, която Нютон разучава. През 2016 г. Бонъм продава версия, която Нютон е получил от американски химик Джордж Старкей. Никой учен никога не е успял да превърне оловото в злато. Но тази алхимична работа все още е фундаментална за науката, която познаваме днес.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ