Призрачният град, под който гори пожар в продължение на 54 години

03.11.2016, 19:30

Американският град Централия е истинското вдъхновение за хорър поредицата "Silent Hill"

   
 
Призрачният град, под който гори пожар в продължение на 54 години

Под земята бушува адски огън. Пепел и отровен дим изпълват повърхността. Хората напускат домовете си и някога оживеният град се превръща в призрак. Звучи като сцена от популярната серия хорър игри "Silent Hill", но е реалност за град Централия, от където са черпили вдъхновение създателите на поредицата.

Американският щат Пенсилвания, където се намира градът, винаги се е славел с промишлеността и въгледобива си, а Централия е бил един от центровете на второто. Първата въгледобивна мина в града започва работа през 1856 г. и привлича много работници, като до 1950 г. над 2 хил. души са живели там.

Тогава, през май 1962 г., се запалва пожар в мината. Причината е била доста наивна - опит да се изчисти боклука, но не как да е, а чрез запалване. Пет пожарни екипа са дошли на място за да свършат работата по предварително изготвен план. Идеята е била да запалят боклука, да изчакат да изгори и след това да го изгасят. Пожарникарите обаче се справили зле със задачата и огънят стигнал до въглищата в шахтата, а оттам неконтролируемо пламнала и цялата мина.

1800167

Ръководството на града се борило с потушаването на пожара през следващите 16 години, но неуспешно. Независимо от усилията им и дори и когато успявали да го изгасят в една част, той продължавал да гори и да бълва дим в друга. Пушекът, изпълнен с метан, въглероден оксид и серен диоксид, бил причина за редица заболявания сред населението и през 1969 г. много хора започнали да напускат Централия.

Истинският размер на ситуацията дълго бил укриван и станал достояние на широката общественост в щата Пенсилвания едва през 1979 г., когато температурата в градчето достигнала 82 градуса по Целзии(!!!).

Пожарът продължава да гори и до днес и да изхвърля облаци от пара и отровен газ, а спасение за Централия не се вижда на хоризонта. Изглежда съдбата му е да остане горящ призрачен град.

1800165

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ