Представи си видра, която е голяма колкото вълк! Свръх хищници!

12.11.2017, 16:00

Захапката им била толкова силна, че буквално нямали конкуренти

   
 
Представи си видра, която е голяма колкото вълк! Свръх хищници!

Представи си супехищник във формата на видра, която е голяма, колкото съвременен вълк. В миналото видрата Siamogale melilutra е била 2,5 пъти по-голяма от най-едрия вид, който съществува в нашето време (Голяма видра – около 25 килограма).

Според последните изследвания, публикувани в Scientific Reports, Siamogale melilutra е имала една от най-брутални захапки в природата,

Отначало, на базата на изследванията от  Джек Цен (Z. Jack Tseng), праисторическите видри били просто по-големи версии на сегашните видове. Следователно имат и по-силни челюсти. Но компютъра томография, направена наскоро, на изкопан череп, сочи нещо, което учените не са очаквали – захапката на видрата от онова време била чудовищна.

"Все още не сме сигурни с какво точно са се хранили, но смело можем да твърдим, че този вид е бил доминантен супер хищник. Благодарение на захапката си Siamogale е можела да убива 2-3 пъти по големи животни от нея." – пишат учените.

В менюто на съвременните видри са основно риба, ракообразни и растения. Но в миналото видрите са можели да убиват хищници с размерите на вълци, овце и дори крави.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ