Прасетата също са песимисти или оптимисти

17.11.2016, 12:00

Според поредното епохално научно изследване

   
 
Прасетата също са песимисти или оптимисти

Британски учени от Университета на Линкълн са достигнали до грандиозно, велико, уникално и невероятно откритие - прасетата могат да бъдат оптимисти или песимисти, също като хората! Това става ясно след ново проучване, публикувано в Biology Letters.

Учените са изследвали поведението на 36 животни, някои от които са живели в по-просторни и светли помещения, пълни с чиста слама, докато останалите изобщо не са разполагали с такива удобства. Изследването е било следното: в двата края на едно помещение са били поставени две купи - едната пълна с шоколадови лакомства, а другата - с горчиви кафени зърна. На известна дистанция е имало и трета купа, която е била празна.

Определените като оптимисти прасета първо са се насочвали към празната купа, като според учените към това действие ги е подтиквала надеждата, че там ще има нещо по-вкусно. Песимистите пък изобщо не са си правили труда да проверят какво има в третата купа. 

Изследователите смятат, че прасетата, които живеят в по-лоши условия е по-вероятно да бъдат песимистични и в лошо настроение, т.е. по-склонни са да очакват незадоволително съдържание в третата купа.

Наистина е интересно, че казусът с наполовина пълната/празната чаша съществува и за прасетата, но това, което изследването не казва, е дали пържолите от оптимистични прасета са по-вкусни или не? Честно казано, нас това ни интересува малко повече...

Шегичка, разбира се! Вегани, не ни линчувайте!

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ