Популярни митове за известни изследователи

24.07.2014, 15:25

Да отидеш за злато, те фонтан да ти приписват

   
 
Популярни митове за известни изследователи

Около популярните средновековни изследователи съществуват множество неясноти и легенди, като някои от тях могат да бъдат доказани или опровергани, а други, разбира се, не. Подобен е случаят с мита, според който Христофор Колумб умрял в бедност и нищета. Да, бе, да – пичът си отишъл червив с пари и окичен с титлата "Адмирал на океана". Дали обаче това е единственото подобно недоразумение? Определено не. Вижте кои други популярни изследователи са станали жертви на хорските слухове.

Понсе де Леон търсел "Извора на младостта"

В никой от документите на Понсе де Леон не се споменава за нещо, наречено "Извор на младостта". Истината е, че той е традиционен испански конкистадор – целта му били златото и земите. Като губернатор на днешните Пуерто Рико и Флорида той безжалостно изтребва местните индианци. Историите за извора са измислени от неговите врагове години по-късно и целят да го изкарат глупак пред народа. Получило се е. Днес Де Леон е известен с легендите за извора, а не с това, че е открил въздушното течение Гълфстрийм.

Ацтеките мислят Кортес за бог

Дори да са го мислели, не се е вдигнал особено голям шум около цялата история. Нито Кортес, нито дори самите ацтеки са вярвали, че Кецалкоатл един ден ще се завърне като месия. Подобни сведения се появяват в испански източници години след похода но конкистадорите. Един от ветераните в армията на Кортес, Фернандес де Овиедо, признава, че тези истории са неверни.

За пръв път тази теза е изказана в книги на католически мисионери, написани десетилетия след смъртта на Кортес. Книгите съдържат няколко речи, уж произнесени от император Монтесума, в които се казва, че испанското завоюване на Мексико е предопределено от боговете.

Ерик Червения умишлено дава подвеждащо има на Гренландия

Ерик Червения е викинг, прогонен от родината си заради убийство. Напълно е възможно част от неговия план да е да даде примамливо име на новата земя, за да привлече заселници. Има обаче и още една много важна подробност – по онова време Гренландия действително е зелена.

През X век климатът в Гренландия е умерен и затова, когато корабът на Ерик акостира на местния бряг, той заварва природа, която е доста по-богата и колоритна от тази на родната му Исландия. Така че Ерик не иска да излъже никого – той просто е честен.

Магелан е първият човек, обиколил земното кълбо

Магелан не е обиколил земното кълбо, въпреки че му оставало съвсем малко до постигането на целта преди да стигне до Филипините, където е убит от местно племе. При предишното си пътуване Магелан достига днешна Малайзия, така че обикалянето на земното кълбо е било съвсем постижима цел. В крайна сметка след смъртта на Магелан оцелелите се завръщат в Испания под командването на Хуан Себастиян Елкано. От първоначалния екипаж от 237 души у дома се завръщат само 18.

Лейф Ериксон е първият европеец, стъпил в Америка

Синът на Ерик Червения, Лейф Ериксон, е възприеман като първият европеец, успял да достигне до континенталната част на Америка, като я нарича "Винландия". Неговият лагер е в региона, който днес е известен като Нюфаундленд. Лейф обаче почти сигурно не е бил първият, прекосил океана и достигнал Новия свят.

Честта се пада на друг викинг – Бярни Херьолфсон. След като родителите му се местят в Гренландия заедно с Ерик Червения той решава да ги последва и да прекара зимата при тях. Няколко дни по-късно корабът на Бярни акостира от другата страна на океана, но докато хората от екипажа вече се приготвят да слязат на брега, Бярни осъзнава, че тази земя не изглежда така, както са му описвали Гренландия. Той заповядва на екипажа да не рискуват и да се върнат вкъщи, но въпреки това остава в историята като първият европеец, достигнал американския континент.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ