Пиромания в името на изкуството

28.11.2016, 15:00

Хиляди хора гледаха как огромен макет на Лондон, изгаря пред очите им

   
 
Пиромания в името на изкуството

Пиромия по време на чума – примерно така бихме нарекли известния Голям лондонски пожар от 1666 година. Само жилищните пространства, които са изгорели са над 13 хиляди. Интересното е, че според историците най-голям процент на изгорени жилищни сгради са именно тези поставени под карантина, което само по себе си задава доста въпроси.

В крайна сметка разразилият се пожар успява да тушира друго нещастно събитие в историята на Лондон – голямата лондонска чумна епидемия, върлувала в града през 1656-1666 г.

Иначе класическата история звучи така.

Огнената стихия се разпростира из града, заплашвайки аристократичния квартал Уестминстър (съвременния Уест Енд), двореца Уайтхол и повечето от крайградски квартали, но е потушен, преди да стигне до тях. Пожарът изпепелява 13 500 къщи, 87 енорийски църкви (включително катедралата "Свети Павел") и по-голямата част от правителствените сгради. Смята се, че пожарът е лишил от подслон 70 хиляди души, при население на централната част на Лондон по това време от 80 хиляди души. Броят на загиналите не е известен, защото са липсвали регистри за жителите на Централен Лондон, а и много от жертвите са били изпепелени от огъня, оставяйки неразпознаваеми останки.

Големият пожар започва малко след полунощ в пекарната на Томас Фаринор на Pudding Lane на 2 септември, неделя. Той бързо се разпростира из центъра на Лондон. Вятърът бързо разпростира огъня, дошъл от пекарната и в понеделник той достига центъра на града. Редът е нарушен, носят се слухове, че подозрителни чужденци са виновници за опустошителната стихия. Във вторник пожарът се разпростира из по-голямата част от града, успявайки да унищожи катедралата на свети Павел. Битката с огъня е спечелена поради два фактора – силните западни ветрове спрели и гарнизона на кулата, известна като Биг Бен, използвал ефективни противопожарни системи .

1813591

 

В чест на това велико и трагично събитие, американският скулптор и художник Дейвид Бест, който е известен с пироманската си страст прави 160 метров макет н Лондон от 1666 година. Пърформансът е края на фестивала във Великобритания – London’s Burning.

1813593

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ