Петя Евлогиева, Лиска и олицетворението на съвременната работеща майка

Кой е най-новият симпатичен анимационен герой?

   
 
Петя Евлогиева, Лиска и олицетворението на съвременната работеща майка

С Петя те запознахме преди време. Тогава с нея си говорихме за "Златната ябълка", ArtCore Tattoo, изкуството да създаваш приказни герои и че картинките не са само за деца. Още първата среща с нея ни впечатли особено, просто не знаехме от къде намира време – майка, съпруга, художник, татуист... Някак за да ни покаже как, Петя роди във въображението си анимационната Лиска, която вече е напълно готова да се покаже пред света, в цялата си прелест. Ние се трогнахме от искреността на смешния герои, за това не губихме много време, а се свързахме с нея. Та, запознай се – Петя и Лиска!

1814786

За начало – представете ни се с няколко думи? Коя е Петя и коя е Лиска?

Казвам се Петя Евлогиева, татуист съм по професия и като цяло съм запленена от анимационния свят, неговите форми и изказ. Преди година и половина създадох Лиска. Миналото лято започнах да рисувам своето ежедневие – Лиска, реално съм аз. Хората, които ме познават ме разпознаха бързо. От "Морски дневник", Лиска продължи да се вълнува от ежедневни теми и смешни случки. Също така се старая да пускам и тематични "Лиски" за българските празници.

1814675 1814673

1814674

Как се роди идеята да създадеш Лиска и какво иска да ни каже тя?

Лиска за мен е олицетворението на съвременната работеща майка, която по своя леко непохватен начин се опитва да балансира между домакинстване, майчинство – да е упора и пример на малките Лисичета. От другата страна – творецът, който напира и професионалистът, който се старае да се развива. Затова постепенно Лиска се превърна в малко по засилен и характерен образ от мен самата. Лиска е забавна и поучителна, но не с философски дървени твърдения. Тя греши и се поправя, учи се в движение, и се старае.

1814679 1814671

1814672

Сега работиш по първата книжка, която се казва "Коледата на Лиска", сподели малко повече около самия проект и кога можем да го очакваме?

"Коледата на Лиска" е първата хартиена книжка, която официално ще излезе на 17 декември и с моя приятел Иван ще ѝ спретнем едно представяне в бар "Петък" от 19 часа. Що се отнася до идеята, тя се роди постепенно. Лиска има страничка във Facebook и нейни последователи (страхотни сте). Нямаше как да не подготвя коледна изненада за тях. Така се роди идеята за "Коледата на Лиска". Тя е типичната смешна и непохватна лисича история, но се опитах да се мушна и малко по-навътре до сърчицето на онази Коледа, която имаме само когато сме с любимите хора.

Ще издам една малка тайна. Понеже е "коледна", първата книжка ще има много специално отношение и затова лимитирам серията, поради невъзможността да отдам повече време за всеки, който ще си я купи – ако са повече. Защото всеки един е важен за Лиска.

1814670

Трудно ли се създава подобен проект и отне ли ти много време?

Да създам книжка, когато имам основна работа, не беше много лесно, защото имах само 20-25 вечери за всичко. Само илюстрациите са 46, отделно всичко останало. Тук се включиха обаче приятелчета – всеки помогна, с каквото можа и най-вече със сърце. В тази книжка много мой любими хора ще се познаят, но аз се надявам Лиска да стане част от семейството на всички, за да я пуснат на Коледа в дома си.

Как ще се развива Лиска в бъдеще, мислила ли си за повече от една книжка?

Много ми се иска да направя цяла серия от книжки в тази насока, но това зависи и как ще приемат хората тази. Работя над идеята за още един проект с конкретна тема, надявам се да се случи.

Вижте още от ежедневието на трудолюбивата забавна Лиска:

1814676

1814677

1814678

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ