Офисът е джунгла, запознайте се с животните

02.09.2011, 17:26

   
 
Офисът е джунгла, запознайте се с животните

Офисите, в които работим, са едни своеобразни мини общества. И както във всяко общество, така и на работното ни място, съществуват правила. Писаните са различни за всяка компания, те могат да са всякакви и безброй. Неписаните обаче май са еднакви навсякъде. И именно те най-малко се спазват от различните типове колеги, които неизбежно срещаме.

Мега хипер дружелюбните колеги

Той е винаги до вас. В буквалния смисъл на думата. Два-три дни след като се запознаете идва редовно да ви пита "Как си?", "Искаш ли да обядваме?", "Много хубаво сако!" и т.н. и т.н. Да, този тип колеги по принцип са симпатични, ако знаете как да ги изолирате понякога.

Приятелчето обаче навлиза в личното пространство, което понякога може да бъде наистина неприятно усещане. "Противоотровата" за прекалено дружелюбния колега е да бъдете търпеливи и усмихнати, защото освен всичко, той е и обидчив.

Колеги с раздвоение на личността

Типичният представител се характеризира с непостоянни, но за сметка на това неадекватни реакции. Пример: В понеделник сутрин ви поздравява радушно и даже се интересува от здравословното ви състояние. Във вторник ви подминава все едно сте камък. Сряда е неочаквана - пак не ви поздравява, но пък в тоалетната е по-дружелюбен от всякога. В четвъртък идва в стаята ви да погледне през прозореца, а също така и през вас. Петък е култов - не ви вижда, не ви поздравява, но в края на работния ден ви прегръща и ви желае най-радушно прекрасен уикенд.

Този тип колеги създават напрежение. Вие никога не можете да бъдете сигурни какво ви очаква при срещата с този човек, а и търсите причините за лошото му отношение у себе си, което е най-голямата грешка. "Турете му пепел" (за да не сме по-цинични) и просто спрете да му обръщате внимание.

Колеги работохолици

Вие идвате на работа, той е там от два часа. Вие си тръгвате, той остава. Не сте сигурни дали изобщо се прибира у дома, винаги изглежда посмачкан и това ви дава право да мислите, че спи в офиса. Пие обилно количество кафе, което придава нетипичен израз на лицето му. Малко е разсеян, но пък захване ли се с работа, мигом се ентусиазира.

В повечето случаи като този, колегата работохолик всъщност е пич, добряга е и в малкото срещи, в които сте си говорили, сте останали с приятно впечатление. Да, но дълбоко някъде в душата ви всеки път, когато си тръгвате, а той си прави ново кафе, съвестта ви гризва за това, че може би и вие няма да загубите чак толкова много, ако останете 20-30 минути след работно време. Ей така, за впечатление.

Колеги сърцеразбивачи

Този тип колеги са особено лесно разпознаваеми. Изглеждат зашеметяващо и всеки ден идват на работа сякаш в най-добрата си форма. Обличат се изискано, усмивката им е спираща дъха, а често и парфюмът им. Тези индивиди се носят леко и феерично из офиса и обикновено са обект на сексуално желание от минимум пет други ваши колеги или колежки. Не че в това има нещо лошо. Вас едва ли ще ви засегне, но съществуват едни по-крехки душици, които съзнателно или не първо започват да се възхищават, а после да подражават на дадения секссимвол. Резултатът - забавна гледка, която сте виждали в училищните си години, а сега наблюдавате на работното си място.

Колеги мрънкачи

Тези са ни любимите, защото са в състояние от всичко около тях да извлекат най-гадната част. Ако в семейството им всичко е наред, те ще са недоволни от работата. Ако постепенно в офиса положението се оправи, та чак се и подобри, моментално нещо у дома много ще започне да ги дразни. А недай си боже и на двете места ситуацията да е поносима, веднага на помощ се притичва гадното време, градският транспорт, улиците, колите и прочее. Най-лошото при тези колеги е, че изпитват нужда да ви правят слушатели на всичките си проблеми, което си е натоварващо.

Спасението от него е или и вие да започнете да му мрънкате, или някой път в прав текст да му обясните някои неща. Ако и тогава не спре - спасение няма.

Колеги натегачи

По-нагоре излъгахме. Именно натегачите са ни любимите. Те са амбициозни, борбени и обикновено силно принципни. Усетят ли стъпките на шефа обаче някаква ръчка се премества и за секунди се променят. Смеят се с глас на плоските му шеги, които останалите отминават с къса усмивка, правят комплимент след комплимент за неща, които принципно никога не биха забелязали, казват неща, които шефът им иска да чуе и др. Няма как да объркате натегача, защото той не се крие. И за съжаление, не знаем лек срещу него.

Всяка прилика с лица и събития е случайна, освен ако не се разпознаете в някой от типовете.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ