Оказва се, че айсбергът не е единствената причина за потъването на Титаник

03.01.2017, 10:30

Корабът изобщо не е трябвало да напуска пристанището

   
 
Оказва се, че айсбергът не е единствената причина за потъването на Титаник

Всички знаем каква е причината за трагедията с Титаник, нали? Той се удря в огромен айсберг, разцепва се на две, потъва и причинява удавянето на повече от 1500 човека, сред които и Леонардо ди Каприо, защото префърцунената Кейт Уинслет не пожелава да се премести малко и да му направи място.

1831153

Но повече от 100 години след това злощастно събитие, хората все още разглеждат фактите под лупа и една нова теория твърди, че сблъсъкът с айсберга всъщност не е единствената причина за потъването на кораба. Според журналиста Шон Молони пожар в корпуса на Титаник е горял в продължение на 3 седмици преди началото на пътешествието му. 

Молони е прекарал 30 години в изследване на трагедията и търсене на снимки, направени от от електроинженерите, докато корабът още е бил на пристанището в Саутхямптън. На една от тях той е забелязал близо 10-метрова следа от горене по корпуса, точно на мястото, където по-късно се е случил ударът с айсберга. В последствие експерти са потвърдили, че тази следа най-вероятно е била причинена от пожар в горивното отделение и той най-вероятно е отслабил корпуса на Титаник.

1831155

"Това не е просто история за сблъсък с айсберг. Това е комбинация от фактори: огън, лед и престъпна небрежност. Никой преди не е правил изследване за тези следи, а те променят всичко. Говорихме с експерти в металургията, които твърдят, че когато стоманата се нагрее до такава температура, тя става чуплива и в последствие здравината ѝ може да намалее със 75%. При такава ситуация корабът изобщо не е трябвало да бъде пуснат в експлоатация.", казва Молони в новия документален филм на Channel 4 по темата "Titanic: The New Evidence". 

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ