Общият език на жестовете между бабуините и шимпанзетата

21.03.2018, 12:00

Знаете ли какво означава, когато бабуин ти подаде ръката си?

   
 
Общият език на жестовете между бабуините и шимпанзетата

Сред човешките същества някои жестове изглеждат универсални - отворена ръка, когато искаш нещо; ядигане на раменете за объркване; отдръпване, когато някой е прекалено близо до теб. Другите не винаги се превеждат еднакво от една култура в друга, като вдигнат палец или клатене на главата . Що се отнася до нашите братовчеди приматите, жестовете стават все по-сложни: нашата приятелска усмивка за горила може да ѝ означава нещо от облекчение до агресия . Нови изследвания предполагат, че между шимпанзетата и бонобоите много жестове изискват малко превод. Двата вида маймуни са различни, но са тясно свързани - те са се отделили преди няколко милиона години - въпреки че степента на прилика между значенията на техните жестове е ново откритие.

Ако един бабуин падне на всички четири крака и след това протегне пред себе си ръката си, вероятно ще се чудите какво иска да направите. Шимпанзе, според изследването, ще знае отговора: Това е кратко "изкачете се на гърба ми". Екип от изследователи от университетите в Йорк, Сейнт Андрюс и Киото анализира 33 представители на бабуините като наблюдава как реагират приматите на движенията на ръцете или тялото на другия вид - дали един бабуин, потупващ устата си, съобщава, че иска да бъде почесан, оставен сам или да му бъде подаен предмет или храна. (Изглежда е последното.)

След това те сравняват резултатите си с известни жестове, характерни за шимпанзетата, и установяват съществено припокриване между двете. "Голям жест на драскане" на при бабуините означава "почесай ме" - 82% от случаите, както и при шимпанзетата. Друг пример е известен на изследователите като "хвърляне" и ще бъде незабавно разпознаваем за всяко дете, което някога е било изпъждано. Това е като "Махай се" , ''отдалечи се "или" спри това ", казва изследователят Кърсти Греъм от университета в Йорк.

Това, че тези значения се споделят между видовете и социалните групи, е особено интересно за учените. "Най-простото обяснение за споделеното разбиране е, че жестовете са биологично наследени", казва Греъм, което може да включва наследяване от общ прародител. Но има и нещо повече, че изследователите се надяват да научат как са придобити, независимо дали те изглежда имат обща точка на развитие и при двата вида, независимо дали са ритуализирани по някакъв начин или дали ги научават един от друг социално.

Учените също започват да изследват дали хората споделят или разбират тези значения на жестове. Тъй като човешките същества използват толкова много различни жестове, наблюдението им е много сложен начин да се анализира колко жестове са споделени в различните видове - вместо това, хората се изпитват върху разбирането на жестовете на бабуините или шимпанзета. В един неотдавнашен онлайн експеримент 15 000 участници са показали видеоклипове с жестове на примати и са помолили да изберат това, което според тях биха могли да означават. Правилният отговор, казва Греъм, може да означава, че все още имаме елементи от това общо разбиране. Друго свързано изследване включва тестването на жестовете от деца. Може да сме се развили и усъвършенствали от "изкачи се на гърба ми", но все още имаме достатъчно допирни точки с приматите.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ