Нострадамус освен пророчества правил и конфитюр

22.03.2018, 17:00

Неговата готварска книга съдържа рецепти за сладкиши и лекарства против чума

   
 
Нострадамус освен пророчества правил и конфитюр

Мишел Де Нострадам, по-известен като Нострадамус, е френски писател, астролог и пророк от XV в. В книгата си от 1555 г. "Пророчествата" той излага прогнози за идните векове: всичко, разбира се, в рими. Според вярващите Нострадамус успешно предрекъл Френската революция, световните войни и избирането на Доналд Тръмп.

Но Нострадамус имал и друга мистична сила, която е по-малко известна: способността да прави желета и сладка. През 1552 г. той публикува Traité des fardements et confitures или "Трактат за козметиката и конфитюрите". Един от тях бил дори афродизиак.

Книгата не идвала от нищото. Нострадамус бил, между другото, аптекар. Съчетавайки билколечението и фармацията, той създава и записва средства за лечение. Дори се твърди, че е бил изхвърлен от университета, когато предишната му кариера като аптекар е била разкрита: На аптекарите се гледало с лошо око, смятало се, че пречат на истинските лекари да помагат. Но Нострадамус се оттеглил, за да пътува в Европа като аптекар в търсенето на лекарство против чумата.

Странно е, че любимите му лекарства за чумата могат да бъдат намерени в Traité des fardements et confitures . Въпреки че може да изглежда странно, че съдържат рецепти за лекарства, сладкиши и съвети за красота, всички в един и същи том, ранните рецепти често предлагат такива смесици . Освен това захарта е толкова рядка и ценна, че често се счита за лекарствена, особено според "Оксфордската компания за захар и сладки", за "затопляне [на тялото] и като ефективно слабително. "По времето на Нострадамус аптеките често контролират продажбата на захар. (За съжаление нито неговите сладки, нито билковите му средства не могли да спасят съпругата му и две деца, които умират от чума.)

2042203

Някои от рецептите на Нострадамус в " Трактата", които се събират и в "Еликсирите на Нострадамус", изглеждат отровни. Козметичните процедури изискват страшни съставки, като например луга (за руса коса) и натрошен кристал (за зъбно търкане). За да направите брадата си по-тъмна и по-мека - или да боядисвате мустаците в цвят "черен кехлибар" -Нострадамус препоръчва сапун, смесен с пепел и сок от орех.

В ''Трактата " също така включва някои рецепти за любовни елексири като такъв, който съдържа кръвта на седем мъжки врабчета, канела, мандрагора и ябълки. Сиропът, който се получава при варене и насищане на сместа, твърди Нострадамус, трябва да се съхранява в златен или сребърен съд. Една супена лъжица води до огнена страст, която може да се окаже опасна, ако се прекали В края на краищата, пише Нострадамус, той е измислен от Медея, известната женска богиня.

Но други рецепти са по-разпознаваеми и ясни. В ''Трактата'' захарта е изтъкната със способността си да запазва пресни плодове, а много от рецептите наподобяват модерните техники за направа на конфитюри и желета. Рецепта за сок от череши включва смачкани меки плодове, които след това се смесват със захар. Ако желето  не се разпадне при поставяне в чиния, пише Нострадамус, тогава е готово да бъде съхранено.

2042204

Но по това време захарта била страшно скъпа. Ето защо Нострадамус пише, че няколко от неговите сладки съчинения са предназначени само за благородници или царе. В рецепта за конфитюр от дюли той казва, че кората на плода подобрява качеството на кофитюра и плодовете не бива да се белят. След като кипенат плодовете, те се намачкват и към тях се добавя захар (като внимавате да не прекалявате), крайният продукт има цвят на рубин и е "подходящ сервирване на крал".

Нострадамус не просто пише за сладка и конфитюри. Една рецепта за консервирана тиква е изтъкната като имаща възможност за намаляване на температурата. Той също така включва рецепта за марципан, вид сладък бадем, който все още е популярен днес. Въпреки че признава, че рецептата е проста и често, той се защитава въз основа на това, че обикновените мъже и жени може да не знаят как да го направят по сложен начин. Плюс това, добавя той, това е лечебно и вкусът е страхотен. Не можем обаче да твърдим същото за рецептата с кръв от врабчета.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ