Ново проучване доказа, че пиенето с приятели е от ключово значение за здравето

27.12.2016, 15:00

Няма по-добро оръжие срещу стреса!

   
 
Ново проучване доказа, че пиенето с приятели е от ключово значение за здравето

Празничният период дойде и с него освен купищата храна и вездесъщия мързел, нямаше как да не дойде и непреодолимото желание за пиене. Това си е съвсем естествено. Все пак това е частта от годината, през която се виждаме не само с цялата рода, ами и с много верни другари за алкохолния фронт.

Има и още нещо - в края на годината много хора се заричат да спрат какво ли не и често в тази група спада и пийването. И понеже на повечето от тях им липсва необходимата воля, те си казват, че само ще го "ограничат". Но ново проучване на Университета в Оксфорд доказа, че това "ограничаване" не просто е ненужо (това го знаем, не са го доказали те), ами може да бъде и вредно за здравето.

Ръководителят на проекта Робин Дънбар казва, че изпиването на няколко бири в компанията на 4-5 приятели трябва да се прави поне два пъти в седмицата. Този ритуал не просто заздравява дружбата, ами работи и на персонално ниво, като засилва имунната система, освобождаването на ендорфини и намалява невата на стрес и безпокойство.

Поводът за проучването са били статистически данни, според които близо 50% от мъжете във Великобритания са твърде заети да се виждат с приятелите си и го правят максимум по веднъж в седмицата. "Всякакви занимания в компания имат положителен ефект, но няколко бири в една по-социална среда са най-доброто нещо за борба със стреса.", допълва Дънбар. 

Та, значи се разбрахме - никакво "ограничаване"! За един живот без стрес! 

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ