Наръчник на канибала: защо човекът не става за храна!

10.09.2017, 18:00

Ново изследване обяснява

   
 
Наръчник на канибала: защо човекът не става за храна!

Не случайно хората се считат за най-опасният дивеч в животинското царство и рядко са ставали обект на хранителен ресурс дори в древността, независимо, че месото на човек е изключително калорично. Ново изследване доказа, че употребата на човека като храна е основно ритуална, а не като основен ресурс – поне ще се онася до Homo erectus, H. anteсessor, неандерталци и съвременни хора.

Според изследване от 1945 година и 1956 година, на базата на хора, които са завещали телета си на науката, става ясно, че възрастен мъж съдържа 125 822 калории, което е напълно достатъчно да нахрани 60 човека. Неадерталците от своя страна са имали повече калории, тъй като са разполагали с по-голяма мускулна маса от съвременния човек и са се нуждаели от повече храна.

Така излиза, че ловът на хора е изключително опасен и неизгоден. Тъй като мамутите обезпечават племето със средно 3 600 000 калории, Вълнест носорог – 1 260 000, а Зубър – 979 200 калории. При това всички тези животни се ловуват далеч по-лесно от човека и няма опасност приятелите на мамута да нападнат племето за отмъщение. Освен това всички тези животни освен месо дават кожа, кости, бивни и прочие други ресурси.

Резултатите от тези изследвания са публикувано в  Scientific Reports.

Разбира се, свидетелствата за канибализъм не са малко, но те са предимно при изключително тежки години на глад и основно ритуални. Та, принципно хората не се изяждат просто, защото не е изгодно.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ