Най-цветното дърво на земята

25.11.2014, 17:00

Или как всеки от нас може да си отглежда няколко плода на едно дърво

   
 
Най-цветното дърво на земята

Опазването на природата е едно от най-големите препятствия пред човечеството в модерния индустриален свят. Пряко свързано с него е отглеждането на различните растения и култури. В голямата си част се набляга на тези, които ще могат да изхранват хората за в бъдеще. Доста видове растения са оставени на заден план и някои от тях загиват, като така се нарушава естественият баланс на природата. В търсенето на решение за този проблем, а и от чисто естетическа гледна точка, художникът Сам Ван Акен успява да създаде едно многоцветно и доста плодородно дърво.

Това дърво изглежда като всяко друго, докато не дойде пролетта. С настъпването на този сезон по короната му се появяват десетки нюанси на розовото, червеното и бялото, като гледката е неописуемо красива. До края на лятото всеки отделен цвят създава над 40 различни вида плодове с костилки.

Създаването на дървото се ръководи от художника Сам Ван Акен, работещ в Университета в Сиракуза. Проектът е стартирал през 2008 г., когато творецът е започнал да смесва различните видове дървета едно към друго. Процесът е дълъг, като се актуализира непрекъснато с добавянето на нови плодове към първоначалния им букет. Всичко е започнало с присаждането на филизи от най-различни дървета. Той ги привързвал към първото дърво и изчаквал да се врастнат в неговите клони. Резултатът, който виждаме днес, е поразителен. Дърветата са съставени от плодове с костилки като череши, нектарини, сливи, праскови и кайсии.

Според създателя на дървото, такова смесване на различни плодове е било необходимо, защото индустриализацията и развитието на определени други култури оставят на заден план необходимостта от плодовете с костилки.

До този момент Акен е създал 16 такива дървета, пръснати по територията на САЩ. Могат да се видят в музеи, училища, както и сред частни колекции, включително в Масачузетс, Ню Йорк, Ню Джърси, Арканзас и Калифорния.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ