Най-странните животински открития за 2015 г.

19.01.2016, 16:31

Защото човечеството непрекъснато се учи

   
 
Най-странните животински открития за 2015 г.

Няма да ни омръзне да ви повтаряме, че човек цял живот се учи. Това е абсолютен факт. Дори и да сте някой краен мързеливец и лентяй, който не желае да се образова, по цял ден кисне у домa, пак имате шанс да научите супер много нови неща. Как ли? Ами чрез Div.bg, разбира се.

Ето, днес ще ви запознаем с десет от най-интересните животински открития, които бяха направени през отминалата 2015-а година.

1. Кихащите маймуни

1630168

Наричат ги така, заради специфичните им носове, в които влиза дъжд. Необичайните черно-бели маймунки живеят в северната част на Мианмар и когато вали, може да се чуе как "изкихват" водата, влязла в носовете им. Това животно обаче е намерило начин да се спаси от непрестанно кихане - при дъжд крие глава между коленете си.

2. Най-малкият охлюв на света

1630173

Шампионът в категория "най-малък охлюв" е Acmella nana - с прозрачна белезникава черупка с размер около 0.7 мм. Това нещо е толкова мъничко, че учените не са могли да го видят с невъоръжено око. Затова извършили проучването под микроскоп. Охлювчето се храни с бактерии и гъби, които растат по влажните камъни.

3. Терор птица

1630172

Представете си триметрова птица без пера, която минава покрай вас в преследване на плячката си. Тези гигантски птици са живели в Южна Америка преди повече от 2 милиона години. Според учените са всявали ужас и паника сред всяко животно, което се изпречи на пътя им и затова кръщават вида Терор птица.

През април 2015 г. учените обявиха, че са открили нов вид Терор птица - Llallawavis scagliai. Това е най-добре запазеният фосил с почти 90% здрави кости. Смята се, че тази птица е чувала нискочестотни звуци.

4. Оси на забравата

1630174

Тези оси ядат хлебарки по ужасяващ начин. Първо инжектират отрова в коремчето на жертвата, превръщайки я в неподвижно безпомощно зомби. Отровата не убива хлебарката, което означава, че осата я изяжда жива.

5. Морско животно с размерите на хипопотам

Преди около 23 милиона години е живял бозайник с размерите на хипопотам, но с хобот. Чрез него той е засмуквал водорасли и малки морски животинки. Спада към разред Desmostylia, който е единственият напълно изчезнал от лицето на земята.

6. Скелеторус и Спаркълмъфин

1630167

Това са два нови вида паяци. И двата се отличават с искряща окраска по тялото. Скелеторус прилича на анимационен паяк с черно-белите си черти, а Спаркълмъфин се различава по червено-синята си цветова окраска. И двата вида са открити в Австралия.

7. Огромен морски скорпион

1630171

По време на изследване на древен кратер в Айова, издълбан от метеорит, учените откриват фосили от непознат вид скорпион с човешки размери. Смята се, че този вид е близък до едни от най-древните водни обитатели.

8. Четирикрака змия

1630170

Днешните змии просто си се плъзгат, но преди 120 милиона години предците им са си имали крачка. Четири на брой. Всеки с по пет пръста. Става дума за открит в Бразилия фосил, който по-късно е изложен в музей в Германия с надпис "неизвестен". Но палеонтологът от Великобритания Дейвид Мартил вижда, че фосилът има четири крака... и тотално обръща погледа върху тази находка.

9. Плъх със зурла и вампирски зъби

1630169

Този гризач е открит на индонезийския остров Сулавеси и е съвсем нов вид, а и особено странен. Освен очевидната зурличка, плъхчето има и вампироподобни зъби.

10. Братовчедът на Т-рекс, който е вегетарианец

1630166

Да, Т-реск може и да е известен с кръвожадния си нрав, но братовчед му е доста по-спокоен. Видът му е открит през 2010 г., но наскоро окончателно беше обявено, че се е хранил с растения.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ