Най-големите тъпизми: Наградите Шнобел 2015

Идиоти създават наука

   
 
Най-големите тъпизми: Наградите Шнобел 2015

Нямаш си никаква представа какви ги мъдрят учените. Покрай гениалните открития и изобретения има страшни дебилизми. Шнобеловите награди е нещо като антинобелови награди и се дават за изключително абсурдни постижения в сферата на науката вече над 20 години.

Британският "Independent" пише, че на официалната церемония тази година са връчени 10 награди в 9 категории, някои от които: литература, икономика, медицина, медицинска диагностика, мениджмънт и психология.

Сред наградените са химици от Калифорнийския университет, изследвали процесите, които протичат в кокоши яйца по време на варене, и успели с помощта на химикал да създадат метод за връщането на белтъка на свареното яйце. Казват, че един ден ще се появят яйца за многократно ползване.

В областта на математиката отличието получава австралийски екип, изследвал как е успял мароканският император Мулай Исмаил-Кръвожадния само за 30 години да стане горд собственик на 888 деца.

Заслугата в категория физика печелят учени от Университета в Джорджия. Техните изследвания показват, че при всички бозайници, от пуделите до слоновете, изпразването на пикочния мехур отнема средно 21 секунди. Откривателите смятат, че това е революция в диагностицирането на проблеми с уринирането при бозайниците.

1577226

В категория физиология и ентомология печели Майкъл Смит. Той се подлага на изпитания с ужилване на медоносни пчели върху самия себе си. Целта на 25-те ужилвания е за да установят в коя част на тялото те са най-болезнени. Научната му доказателствена част: "Най-много боли от ужилване на пчела в ноздрите, върху горната устна и по члена.".

Наградата по литература е присъдена на езиковеди, установили, че въпросителното междуметие "А?" явно съществува във всеки език.

Антинобелът в категория медицина отива при учени, установили, че целувката намалява риска от поява на алергии.

В категория "Мениджмънт" е отличена разработката, доказваща (както и да го доказва?!), че бизнес лидери, които в детството си са преживели стихийно бедствие, са по-решителни.

1577225

Първите антинобелови награди са връчени за "Опити, които не могат или по-добре да не бъдат повтаряни". По-рано са връчвани в Масачузетския технологичен институт, а после в Харвардския университет. Наградите се присъждат от оксфордско хумористично списание с участието на клуб на студенти по физика в началото на октомври, приблизително по времето, по което се обявяват и лауреатите на Нобеловите награди. За първи път започват да се връчват през 1991 година.

Източник: https://www.improbable.com/

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ