НАСА изследва човешкото тяло в космоса

17.03.2018, 14:00

Това би било от полза за бъдещи пътувания до Марс

   
 
НАСА изследва човешкото тяло в космоса

Преди да можем да бягаме или да скочим, трябва да се научим да ходим. Преди да изпратим хора на Марс, НАСА трябва да разбере как човешкото тяло е засегнато от живота и работата в космоса. Такива мисии изпълнява Международната космическа станция през последните шест месеца. Мисия с двупосочно пътуване до Марс може да трае три години. Ефектите от това, пребиваването в космоса се променят с времето. НАСА изисква от научната общност да предложи изследвания, които да помогнат за преодоляване на неяснотите в познанията ни относно дългогодишния пътуването в космоса.

Представяне на физиологичните и психологически ефекти от космическия полет

 Програмата за човешки изследвания на НАСА настоява за изследвания, които, в съчетание с текущите проучвания на НАСА, биха могли да позволят по-безопасно и по-ефективно пътуване до дестинации извън ниската орбита на Земята. НАСА търси изследователски предложения в седем тематични области. Подобни изследвания ще помогнат на НАСА да установи базова линия за предложени мисии в далечното космическото пространство с продължителност до 400 дни, както и да разбере, предотврати, диагностицира, лекува, смекчи и излекува потенциалните последици за здравето от продължителното космическо пътуване. Заинтересованите учени и изследователи ще намерят подробно описание на изследователските акценти, както и на процеса на предлагане и награди, на уебсайта на NSPIRES.

"За да се направят някакви изводи относноефектите върху организма на космическото пространство, трябва да наблюдаваме повече астронавти, които прекарват по-големи периоди време в космическата среда", казва Джон Чарлс, доцент по човешките изследвания, програма в космическия център Джонсън на НАСА. "Учените могат да използват информацията, за да предскажат физическите и поведенческите тенденции относни здравето."

Изследванията от избраните предложения се очаква да се основават на данните, събрани по време на първата едногодишна мисия, по време на която Скот Кели и Михаил Корничен прекарват близо година в космоса. Допълнителни проучвания на космическите станции, допълнени с изследвания, проведени на аналози на Земята, ще позволят на НАСА да натрупа по-изчерпателен набор от данни за здравето, биомедицината, поведението и производителността. НАСА възнамерява да използва констатациите в подкрепа на дългосрочните мисии, които ще се окажат нов крайъгълен камък в човешките постижения, тъй като астронавтите по този начин изграждат път към Марс. Констатациите също така могат да подкрепят новаторски диагностични и поведенчески подходи на Земята; например, изследванията в уменията за решаване на проблеми в екип имат потенциал да бъдат приложени към целия персонал, участващ във всяка дългосрочна мисия (членове на екипа за контрол на операциите и мисиите, както и членовете на екипа за космически полети), както и на всеки екип, който участва в вземането на критични решения процеси. Предложенията са оъ 9 януари 2018 г., а NASA очаква в края на лятото на 2018 г. да избере от 15 до 18 предложения за безвъзмездни средства с максимална продължителност от седем години.

2040545

Свързване на изследванията в няколко мисии

Представянето на изследвания за бъдещи едногодишни мисии поставя основите на операциите за проучване и ще даде възможност на НАСА да започне планирането и подготовката за предложена програма от множество едновременни мисии. Изследователите и учените, които представят предложенията, трябва да обмислят решителна програма, която да включва до 30 астронавти: 10 да провеждат по-кратки мисии до два месеца, 10 като стандартни шестмесечни мисии и 10 едногодишни мисии в космоса. Допълнителни 18 изследователски дисциплини се предлагат за аналогови проучвания на Земята (на планирани дължини от четири месеца, осем месеца и една година).

С натрупаната информация от избраните проучвания НАСА има за цел да разгледа петте опасности от човешкото космическо пътуване: космическо излъчване, изолация и задържане на разстояние от Земята, гравитационни полета (или липса на такива) и враждебна / затворена среда,работа на ума и тялото в космоса. Анализирането на опита с разична продължителност на множество астронавти може потенциално да отстрани критичните пропуски в сегашното научно разбиране. Тъй като НАСА има опит с излседвания близо до Луната, би могла да приложи тенденциите от шест месеца до две или три години - очакваната продължителност на типичната мисия към Марс. В крайна сметка подобни проучвания биха могли да дадат възможност на НАСА да разработва и тества технологии и противодействащи мерки за защита на здравето и безопасността на членовете на екипажа, което би останало в историята на междупланетни експедиции.

Когато настъпи денят, в който за хората поемат по пътя към Марс, човечеството ще направи още един гигантски скок. Познанията, получени от това изследване, биха могли да дадат на НАСА старта на пътуването.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ