Мъжете са много по-склонни да страдат от синдрома на самозванеца

11.07.2018, 11:00

Жените се справяли значително по-добре с последствията

   
 
Мъжете са много по-склонни да страдат от синдрома на самозванеца

Синдромът на самозванеца е психологическо състояние, по време на което човекът, намиращ се в него, се съмнява в собствените си постижения и изпитва почти постоянен страх, че ще бъде приет за измамник и самозванец. Въпреки че като психологическо състояние синдромът съпътства хората от далечни времена, едва през 70-те години на миналия век учените започват да му обръщат по-обстойно внимание.

Оттогава насам той е идентифициран в най-различни хора, общности, етноси и прочие. Неговото наличие е документирано в учители, счетоводители, лекари, асистенти, медицински сестри, актьори, студенти, ученици от средното училище, хора в Интернет, афро-американци, корейци, японци, канадци, хора с хранителни разстройства, хора, които наскоро са претърпели неуспех и дори хора, които наскоро са имали успех. Списъкът може да продължи прогресивно.

2075834

Традиционно смятан за женски феномен, последните проучвания показват, че наистина има "джендър" елемент в него, но мъжете са много по-склонни да страдат от подобно състояние. Екип от американски и немски учени установили, че мъжете със синдром на самозванеца са сравнително по-склонни да се пречупват под напрежението в сравнение с жените, страдащи от същото състояние. Вместо да се сринат, жените се мотивирали още повече, което оптимизирало представянето им в различни сфери. Истинската причина зад тези разлики, признават изследователите, още е въпрос на големи спекулации, но се допуска, че голяма роля играят социалните очаквания върху мъжете.

2075832

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ