Момче от Шри Ланка хакна сайта на президентството

31.08.2016, 15:00

Причината е доста интересна

   
 
Момче от Шри Ланка хакна сайта на президентството

Тийнейджър от Шри Ланка е бил арестуван, след като е хакнал президентския уебсайт и е пуснал съобщения, в които настоява приемните изпити за университетите да бъдат отложени. 17-годишният младеж е бил арестуван в понеделник и го очаква глоба от около 2 хиляди долара и до 3 години затвор. 

BBC съобщава, че в четвъртък и петък миналата седмица официалният сайт на шриланкийския президент Майтрипала Сирисена е бил атакуван от хакерска група, наричаща себе си "Шриланкийската младеж" (Sri Lankan Youth). Групата публикувала съобщение, в което настоява априлските кандидатстудентски изпити да се състоят на по-късна дата и призовава президента "да се погрижи за уебсайтовете в страната или да се подготви за кибер война". В съобщението също се настоявало "да бъде прекъсната безразсъдната работа на министър-председателя и да се обърне повече внимание на проблемите на студентите".

Оказва се, че това е първият случай в Шри Ланка, в който тинейджър ще бъде съден по законите за компютърни престъпления. Момчето е в ареста и ще изтърпи последствията от действията си, но със сигурност е герой за връстниците си.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ