Митологични същества, които за щастие не съществуват

10.05.2018, 12:00

От Фиджийските русалки до извънземните Чупакабри, въображението на хората не познава граници

   
 
Митологични същества, които за щастие не съществуват

Фиджийската русалка

В съвременната култура на русалките принципно не се гледа като на чудовища. Фиджийските русалки обаче са едно грозно изключение. През далечната 1840 година някой си Шоуман Барнъм показва на света своето "откритие": отвратително изглеждащо създание, приличащо на нещо между риба и жена, но с торс на маймуна. В последствие тази "грешка на природата" се оказала фалшификат. Най-вероятно ще отвърнете глава само при вида на грозотията, но при по-внимателно вглеждане може и да забележите ръчния шеф, който придържа частите на тялото й заедно.

2057650

Чупакабра

Името на това легендарно създание от фолклора на Южна и Централна Америка буквално може да се преведе с не толкова страшния израз "козо-смукач" (или "goat-sucker"). Легендите разказват, че създанието  има поведение на вампир, но жертвите му са козите на селяните. Както може би ще забележите от извънземно-подобните му очи, с които е изобразявано, това нещо, твърди се, идва от космоса. Разбира се, извънземните си нямат по-добра работа, ами ще ни пращат някой да ни яде козите. Друга теория обаче твърди, че всъщност кръвожадното животно е продукт на генетични експерименти, които американското правителство провежда някъде из Пуерто Рико.

2057653

Дяволът от Джърси

Приказките за това митично същество датират още от 1700 г., когато уж прокълната жена от Ню Джърси изкарала на този свят меко казано неприятно изглеждащо дете с крила на прилеп, копита и като че ли това не е достатъчно - с глава на кон. Очевидно, не е нужно да прочетем книгата на Лорън Колман "Чудовищата на Джърси", за да се съмняваме в истинността на тези небивалици. 

2057651

Вампири

За разлика от това изчадие "козо-смукача", човешките вампири често окупират въображението на народите като секси и изтънчени създания. С изключения на няколко гадняра, Холивуд е адаптирал митичните образи, изобразявайки ги като интелигентни и измъчени души, които просто търсят своя път в така или иначе несправедливия свят. Но реално за какво са ни такива истории, след като природата ни е дарила с напълно реални вампири, които не получават достатъчно признание - говорим за пиявици, прилепи и кърлежи.

2057652

Неси

Позната по-добре като "чудовището от езерото Лох Нес", Неси е така да се каже шотландска туристическа атракция, която никой не е виждал реално. Забелязана уж през 1933 г., оттогава насам множество туристи се спускат към Лох Нес, за да търсят това наподобяващо плезиозавър същество, което се крие срамежливо в дълбоките, тъмни и студени води на езерето. Колкото и научни експедиции да са били провеждани, доказателства за неговото съществуване - няма! Реално, шотландската култура не е единствената, на която й се привиждат водни чудовища. В Канада хората си имат Огопого, а в Америка - Чамп. Хора, сложете си очила, за бога. Стига се филмирахте от плаващи дънери! 

2057647

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ