Мистерията около изчезването на Агата Кристи

07.01.2019, 09:00

За разлика от заплетените й истории, този случай остава неразкрит

   
 
Мистерията около изчезването на Агата Кристи

Наред със сър Артър Конан Дойл, Агата Кристи е другата централна фигура в британската детективска литература. Тя започва да набира популярност през 20-те години на миналия век: период, познат като "Златната ера на детективската проза".

Животът ѝ, принципно мирен и спокоен, не бил лишен и от депресивни епизоди. Кристи се сблъсква с известността, когато става на 30 години, което ѝ позволява да стане част от живота на английската висша класа до края на дните си. Един епизод обаче остава в историята на тази личност със своята любопитност и мистериозна сложност, характерна за детективските разкази.

2060959

Агата Кристи получава популярната си фамилия покрай брака си с бизнесмен на име Арчибалд Кристи. Бракът им протекъл в общи линии спокойно, но през 1926 г. подал молба за развод. Предтекстът бил, че е намерил любовта в лицето на някоя си Нанси Нийл. 

На 3 декември същата година Арчибалд напуснал къщата на двойката, за да прекара уикенда със своята любовница. Същата вечер изчезнала и Агата Кристи. Колата ѝ била намерена на следващия ден в близост до каменна кариера. Шофьорската книжка и някои от дрехите й били открити в колата и медиите веднага започнали да подозират, че любимата писателка на цяла Англия е отвлечена. Почти 20 000 души се организирали да търсят Кристи из страната, но без никакъв успех. Един лондонски вестник дори предложил награда от сто паунда на всеки, който би могъл да предостави информация за местонахождението й. Никой обаче не се отзовал.

2060960

Цялата страна била съсипана. Сър Артър Конан Дойл, който по това време бил на 68 години също започнал да се притеснява, че колежката му по занаят е убита. Дори наел медиум, за да я открие, но усилията му се оказали напразни.

За щастие, Кристи бива открита 10 дни след изчезването си в хотел в Йоркшир, където се оказва регистрирана като "г-жа Тереза ​​Нийл", но без обяснение защо. Общата версия била, че Кристи претърпяла силен депресивен епизод, което ѝ причинило загуба на паметта. След като самата писателка често била обект на такива състояния, обществеността бързо приела съответното обяснение.

Някои обаче остават скептични. Една от спекулативните версии е, че писателката е искала да си спечели допълнителна популярност покрай аферата на мъжа си. Според други тя се е опитала да унижи публично неверния си съпруг. Според трети е искала да се самоубие. За разлика от мистериозните й истории обаче, които биват разплетени от досетливия господин Поаро, този случай оставя не една или две въпросителни.

2060958

Източник: thevintagenews

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ