Метеоритни взривове, които са заснети на видео 4

08.12.2016, 15:00

Примерно така са умрели динозаврите

   
 
Метеоритни взривове, които са заснети на видео

В древността се смята, че метеоритите и кометите са символ на предсказание. В случая за динозаврите е било масова смърт, а за християните – раждането на месията. За нас днес това е повод да го снимаме и да го качим Youtube, за да събираме лайкове. Докато не настъпи масова смърт, разбира се. Много сме оптимистични на този 8 декември.

Челябинският метеоритен взрив 

Около 9:15 местно време в небето над Челябинска и Свердловска области е забелязан ярко светещ падащ обект, оставящ дълга следа от дим. Навлизането му в атмосферата е видяно още в Казахстан. Метеоритът пада от юг-югоизток, и се взривява в стратосферата над Челябинск, като осветява много ярко огромна площ. Минути по-късно ударна вълна разтърсва града и населените места в областта.

Ранени са най-малко 1200 души, най-вече от счупването на стъкла от ударната вълна. От тях поне 46 остават хоспитализирани, а двама са в тежко състояние. Нанесени са щети на много сгради, избити са прозорци. Първоначално е съобщено, че част от метеорита е паднала в слабонаселен район на 80 километра от град Сатка, но впоследствие тази информация е опровергана. Мястото на удара по-късно е установено в замръзнало езеро на един километър от град Чебаркул. Друг фрагмент се разбива близо до Златоуст.

Персеиди

Това е богат метеорен поток, чието родителско тяло е кометата Суифт-Тътъл. В страните от Западна Европа е известен като "Сълзите на Св. Лаврентий", понеже нощта на максимума на Персеидите съвпада с празника на св. Лаврентий в Католическия календар.

Силните прояви на висока активност са свързани преди всичко с преминаванията на кометата през перихелий. 109P е дългопериодична комета, с период от около 130 години, която след перихелия си от 1992 се отдалечава от Слънцето, така че с годините активността на потока постепенно ще спада.

Метеоритен взрив в Тексас

На 8 ноември 2014 година в Тексас пада метеорит. Според NASA размерите му били повече от 1,2 м, а теглото 1800 кг. Според учените, ако метеорита не е изгорял в атмосферата пораженията щяха да са три пъти повече от бомбата над Хирошима.

Метеорит на Юпитер

На 10 септември 2012 година на Юпитер пада метеорит с толкова големи размери, че е забелязан дори от астрономите любители Джордж Хол от Далас и Дан Питъстън от Уисконсин. През 2010 година пада астероид с почти идентични размери на този астероид, който е унищожил повечето живи видове преди 100 000 години на Земята.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ