Матурата на Div.bg: Знаете ли, че...?

20.05.2015, 15:32

Oще интересни факти, с които трябва да се запознаете

   
 
Матурата на Div.bg: Знаете ли, че...?

СОУ Div.bg с усилено изучаване на факти ви предоставя поредната доза знания, които би трябвало отдавна вече да сте придобили. Ние обаче също сме калпазани и затова ви прощаваме невежеството. Гледайте само да наваксате бързо, защото е срамота, ако не знаете поне някои от следващите факти.

Крокодилите ядат камъни

Когато дълго време не са приемали храна, крокодилите гълтат камъни, за да натежат достатъчно и да могат да се потопят надълбоко във водата в търсене на храна. Не опитвайте обаче това вкъщи! Отглеждането на крокодил крие рискове за вашия живот.

Музиката влияе на сърцето

Освен на настроението на слушателя, музиката оказва влияние на мозъчните вълни, кръвното налягане, напрежението в мускулите и пулса. Техното и хард-рок музиката предизвикват сърцето да бие по-бързо, докато един спокоен инструментал може да релаксира цялото ви тяло. Направете си кардиограма и преценете на кой стил трябва да наблегнете.

Хитлер е номиниран за Нобелова награда за мир

Колкото и нелепо да ви звучи, Хитлер наистина е номиниран за Нобелова награда за мир през 1939 г. Странно е, предвид че нацисткият диктатор е един от хората с основна заслуга за превръщането на Втората световна война в глобална катастрофа. Шведски парламентарист номинира Адолф за престижната награда, като действието му очевидно не е сериозно, а плод на сарказъм. Другите членове на шведския парламент не приемат добре опита за шега на своя колега и отнемат номинацията. Давайте, играйте си с чувствата на Хитлер, после се чудете защо убива...

Човек има повече от 5 сетива

Зрение, вкус, допир, слух, миризма... какво друго? Оказва се, че петте сетива, на които ни учат в училище, далеч не са толкова малко. Ами това, че можем да усещаме промените в налягането, топлината, баланса, глада, жаждата? Въпреки че не може да се даде точно определение за изброените неща, те са си жив факт. Помислете над това.

В гърбиците на камилите няма вода

Ако вярвате, че гърбиците на камилите съхраняват вода, би следвало да се засрамите. Една лъжа, повторена много пъти, става истина - точно такъв е този случай, придружен от факта, че в изпъкналите неща по гърба на камилата няма вода, а мазнини. Гърбицата може да се свие и дори да изчезне, в зависимост от това колко дълго не се е хранило животното.

Причината за сезоните

В училище ни преподават, че въртенето на Земята е причината за наличието на ден и нощ и на различните сезони. Истината е, че не само въртенето, но и накланянето на Земята около оста ѝ, докато преминава покрай Слънцето, са причината да има пролет, лято, есен и зима.

Ябълката на Адам и Ева

В зависимост от религията, която изповядва, всеки има различна представа за историята на Адам и Ева. Бог възлага на първия мъж и първата жена да стоят далеч от плодовете на дървото в градината, но никъде не се споменава какви са те. Кой е решил, че става въпрос точно за ябълка? Може да е било банан и затова Ева да му се е нахвърлила...

Не всички национални флагове са правоъгълни

Това е често срещано схващане, което донякъде оправдаваме, имайки предвид, че повечето национални флагове наистина са правоъгълни. Знамената на Швейцария и Ватикана обаче са единствените с квадратна форма. Непал пък е единствената страна с уникален флаг, наподобяващ два триъгълника един върху друг.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ