Легендата, вдъхновила "Баскервилското куче"

23.07.2014, 11:00

Не всичко се дължи на Артър Конан Дойл

   
 
Легендата, вдъхновила "Баскервилското куче"

"Баскервилското куче" е може би най-известната история от поредицата за находчивия детектив Шерлок Холмс. За тези, които не са запознати със сюжета, ще резюмираме накратко: Холмс изпраща д-р Уотсън в Девъншир, за да разследва серия от мистериозни убийства, които според местните били извършени от призрачно куче, което обикаля хълмовете около градчето и напада членовете на семейство Баскервил поколения наред. Книгата е страхотна, но историята, от която е вдъхновена, е не по-малко стряскаща.

Според легендата мъж на име Ричард Кейбъл живее в Западен Бъкфастби в края на XVII век. Той е земевладелец и е доста мразен от местните заради агресивното си поведение. По време на Гражданската война в Англия семейството на Ричард застава на грешната страна и в крайна сметка той е принуден да се ожени за дъщерята на човека, който довежда баща му до банкрут. Това му позволява да запази земите си, но цялата работа изобщо не завършва щастливо.

Местните си обясняват повторното му забогатяване с това, че Кейбъл е продал душата си на Дявола. В една недоказана версия на историята след време съпругата на Кейбъл става обект на неговата агресия (въпреки че според общинския архив тя умира цели 10 години след него). Разгневен от подозренията, че съпругата му му изневерява, Кейбъл я подгонва към тресавището, където я убива, но секунди след това нейната вярна хрътка му се нахвърля и разкъсва гърлото му.

Ричард Кейбъл е погребан в местната църква, но местните се опасяват, че злодеят може да се завърне от онзи свят и да ги тормози. Затова вместо обикновен гроб те построяват специална гробница със стоманена врата и железни огради около нея, която трябва да държи Кейбъл вътре. Непосредствено след смъртта му местните започват да чуват кучета, които вият около гробницата. Естествено, това са адските хрътки, изпратени да вземат душата, която им се полага. Според друга версия след това в гробницата идват и демони, надяващи се да успеят в това, в което хрътките не са успели.

Това обаче не е краят на странностите. Под гробницата има мрежа от пещери, като в една от тях има сталактит и сталагмит, които се съединяват, като това явление местните наричат "Малкия човек" и се твърди, че много прилича на мъж с облекло от XVII век.

Дори днес местните твърдят, че ако пробягате в кръг около гроба седем пъти и после си пъхнете ръката през решетките, Ричард Кейбъл ще започне да гризе пръстите ви!

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
КОМЕНТАРИ 1
Подреди по: Най-нови | Най-стари

от Не е посочен | 23.07.2014 | 17:06
1 Много интересно четиво
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ