Лев Толстой - парадоксът и порокът

Няколко неизвестни факта за великия писател

   
 
Лев Толстой - парадоксът и порокът

Великите писатели по презумпция са натоварени със сложен и интересен живот, но именно превратностите и парадоксите раждат в съзнанието им гения.

Лев Толстой не прави изключение. Противоречив, порочен и мъдър, той пише едни от най-великите произведения на класическата руска литература.

Основната идея за съществуването или така нареченото битие за Толстой е доброто и "ненасилието". Заради особените си възгледи относно християнството, парите, войната и любовта към нормалните човешки пороци, като жени и хазарт, великият писател е отлъчен от църквата (нещо, което през XIX век е било голяма работа).

Става родоначалник на религиозно направление, наречено "толстоизъм". Което ще рече, че отрича догмите и каноните и се противопоставя на абсолютно всяка форма на насилие срещу човека. В последните си години започва да тълкува учението на Исус Христос по свой начин, за което църквата неведнъж го заклеймява. Идеите му за ненасилствена съпротива срещу терора са описани в книгата "Царството Божие е вътре във вас". Тези учения оказват силно влияние върху велики водачи на движението за "ненасилие", като Махатма Ганди и Мартин Лутър Кинг.

1578789

Непознатият Толстой

Лев Толстой е смятал за неприлично за един художник или учен да получава награди, още повече парични. Когато разбрал, че Руската академия на науките го номинира в областта на литературата за 1906 г., той изпратил писмо с молба да не го правят. Или, както е написал Толстой, "Ако това се бе случило, би ми било много неприятно да се откажа". Молбата му била удовлетворена и наградата в крайна сметка била присъдена на италианския поет Джозуе Кардучи, който днес е известен само в университетските среди.

През 1853 година по време на службата си в Кавказ, Толстой отстъпва на младо войниче медала си за особени заслуги, това давало правото на доживотна пенсия.

През 1857 година създава проект за засаждане на огромно количество гори, тъй като смята, че управляващите не се грижат за ресурсите и природата. За жалост проектът е отхвърлен, а хиляди декари остават пусти.

Толстой имал много приятели, някои от тях били Чехов и Горки. Ама с Тургенев нещо не се разбрали и замалко да се стигне до дуел. После се сдобряват.

1578790

Толстой 3 пъти минавал маршрута Москва - Ясно поле (където живеел) пеш. Това са около 200 километра, за първи път предприел похода на 58 години.

Писателят е сред най-впечатляващите полиглоти - владеел е руски, английски, френски, немски, италиански, полски, чешки, сръбски, гръцки, холандски, турски и български език.

В първата брачна нощ Лев Толстой накарал своята 18-годишна съпруга да прочете тези страници от дневниците му, в които били подробно описани любовните му приключения с различни жени. Той искал между него и съпругата му да няма никакви тайни.

Толстой обичал да играе на комар. Когато бил млад, изгубил на карти наследственото имение, в което бил роден и израснал.

Писателят става ревностен вегетарианец на 50 години. Предрича, че един ден по-голямата част от човечеството ще спре да яде месо, а на месоядните ще се гледа като на канибали.

1578792

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ