Красотата на химията

13.10.2014, 14:00

Да, не всичко химично е скучно

   
 
Красотата на химията

Честно, не познаваме човек, който искрено да се кефи на химията. Още от училище цялото това препускане през огромния обем материал прави така, че постепенно всички да започнем да се дразним на часовете по химия, защото уроците стават все по-трудни и по-трудни, а ние все по-малко и по-малко разбираме.

Днес обаче, когато сме възможно най-далеч от химичните процеси, смятаме, че е дошло перфектното време да си докажем, а и на вас да покажем, че химията всъщност е красива наука. За това ни помагат и учените от Университета за Наука и Технологии в Китай (USTC) и тези в Tsinghua University Press, които измислят и реализират проекта "Красива химия". Идеята е да се покаже красотата, която науката предлага. Сайтът на проекта представя два начина за откриване на красотата на химията - чрез наблюдаване на видеа, показващи химически реакции, или чрез наблюдаване на дигитално представени модели на молекулярната структура.

Кристализиране на калиев оксалат

Цинк в нитратна смес, образуване на твърда структура

Различни метални соли във вода и натриев силикат

Видеата са заснети с 4K UltraHD камера и затова всеки може да се наслади на фантастични детайли, които иначе не бихме могли да видим, наблюдавайки различни химически реакции. Сега ви предлагаме една видео компилация от различни процеси, но на сайта на проекта "Красива химия" имате достъп до всички налични видео материали.

 

 

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ