Какво е общото между хокея и плюшените мечета?

07.12.2011, 16:11

   
 
Какво е общото между хокея и плюшените мечета?

Да си хокеен играч и да ти бъде подхвърлено плюшено мече от публиката, вероятно е приятно усещане. Чудя се обаче какво ли е да те замерят с десетки хиляди плюшени мечета. Сигурно е адски забавно преживяване. От 2006 г. насам хокеистите от първенството в Северна Америка преживяват точно такава канонада, но го правят с благотворителна цел, така че едва ли се оплакват. Всички хвърлени играчки отиват за коледни подаръци на дечица в болници и домове, а понякога самите хокеисти даряват лично някои от мечетата.

Събитието се случва в края на месец ноември или в началото на декември и се отбелязва не само от основните хокейни отбори, но и от по-малки тимове. Условието е феновете, които отиват на мачовете в този период, да носят със себе си плюшени играчки. Но не си мислете, че тези играчки се хвърлят на пързалката по всяко време (както примерно би се случило у нас). Не, има строга дисциплина и правилник. Когато домакините отбележат първия си гол, тогава идва ред на "обстрелването" с мечета.

Всяка година броят, размерите и цветовете на играчките е различен, а феновете на различните отбори се състезават помежду си за поставянето на нов рекорд за най-много плюшени играчки, хвърлени на пързалката. На 25 ноември 2006 г. 7 485 фена хвърлят общо 14 361 мечета. Причината за дъжда от играчки е попадението на Кайл Бейли за отбора на Portland Winter Hawks. Само няколко дена по-късно обаче, на 10 декември, Райън Уайт от Prince George Cougars вкарва първия гол за тима и предизвиква 16 380-те запалянковци да хвърлят своите 15 540 играчки. По този начин стават притежатели на нов рекорд.

На следващата година надпреварата се ожесточава. В края на месец ноември 20 372 плюшени играчки, хвърлени от 6 343 фена на Portland Winter Hawks, взривяват хокейната общност. Но и това постижение не остава незадминато за дълго време. Едва шест дни след новия рекорд, запалянковците на Lethbridge Hurricanes заковават бройката на 26 919.

И така, всяка година, че дори и тази, феновете на хокея в САЩ подкрепят любимите си отбори, забавляват се, а и правят нещо добро за болните деца, които повече от всеки друг имат нужда от внимание и подкрепа.

Опитвам се да си представя у нас какво би се случило, ако някой добър човек подеме подобна инициатива заедно с най-многобройната публика, а именно - футболната. Първо броят на зрителите ще бъде осезаемо по-малък, някъде в порядъка на три-четири хиляди човека. Второ, голяма част от феновете няма да носят нищо със себе си, защото следват философията "Какво че им подарявам на тея, бе?! На мен нема кой да ми подари нищо, па аз че се бъркам! Ник'ъв шанс!" Но пък ще дойдат да гледат. От онези, все пак решили да вземат нещо, една малка част ще избере да се лиши от плюшеното си мече. Преобладаващите предмети сред останалите ще бъдат бутилки, запалки, камъни и тук-таме винкел, хитро скрити нейде из дрехите.

Както казахме в началото, предметите ще полетят още преди какъвто и да било гол, като израз на неодобрение към играчите, треньора, терена, времето, кризата и всичко, за което се сетите. Вероятно футболистите на свой ред ще целят обратно по феновете, а като за финал ще се заформи един порядъчен бой. След края на мача, голяма част от запалянковците ще нахлуят на терена, за да си вземат обратно вещите и ще си тръгнат доволни от доброто дело.

Разбира се, всичко, което описах, никога не се е случвало и приликата с реални лица и събития е случайна. А пък видеото, което следва, ще ви покаже колко яка атмосфера си спретват феновете на хокея отвъд Океана.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ