Как по-лесно да запомняте имената на хората?

13.09.2017, 13:30

Няколко лесни трика

   
 
Как по-лесно да запомняте имената на хората?

"Искам тоя да го питам нещо, ама не помня как се казваше…" Често ли ти се случва да попаднеш в подобна ситуация? Е, не си единствен. И ние редовно забравяме имената на хората още в момента, в който ни ги казват при запознанство.

Оказва се, обаче, че този проблем може да бъде разрешен с няколко лесни трика. Чети и се учи!

Писателката Елън Гибсън съветва преди да отидете на някаква среща с нови хора, да застанете изправени и психически да си наложите, че днес ще запомните имената на всички хора, с които се занимавате. Не забравяйте да си г припомняте през цялото време, докато сте на определеното място.

Когато чуеш името, моментално го повтори. Ако се запознаеш например с Петър, веднага след като чуеш името му му кажи: "Приятно ми е да се запознаем, Петър!”.

Опитай се да се сетиш за познати и приятели, които носят името на човека, с когото си се запознал. Асоциациите са силен инструмент на паметта.

Тук също помага психологическият метод визуализация. Просто си представи, че името на индивида е изписано върху челото му. Друго много полезно действие е да си представите, че изписвате името като имитирате движението с ръка. По този начин подсилвате конвенционалната памет на мускулите.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ