Как да преодолеете стеснителността си сред хора

05.07.2014, 11:46

Излезте от себефокуса си!

   
 
Как да преодолеете стеснителността си сред хора

Чувствате ли се притеснени и неуверени, когато сте сред други хора? Започвате ли несъзнателно да обръщате прекалено голямо внимание на тялото си, дрехите си, поведението си и да се чувствате неловко и несигурно? Ако се откривате в това описание, тази статия може да ви е от полза и да сложи край на стеснителността ви сред хора. Обикновено тези, които имат проблеми с неловкостта пред хора, са срамежливи и с ниско мнение за себе си. Преодолявайки тези неща, ще можете успешно да се отпуснете на събирания и купони с непознати.

Представяме ви четири начина да спрете да се притеснявате, когато сте сред другите.

Алкохолът не е начинът!

За много хора отговорът на въпроса "Как да сме по-уверени?" е алкохолът. Казват си "Лесно е, ще изпия няколко питиета и ще се отпусна". Този тип мислене ги подтиква да употребяват спиртни напитки на всички събития, за да се почувстват по-комфортно в социално отношение. Вярно е, че една бира или два-три шота ще облекчат и дори могат изцяло да превъзмогнат притеснението ви. Но това не е препоръчително. Прави ви зависими и поддържа във вас чувството, че без алкохол няма да се справите. По този начин вие не решавате проблема, а само го отлагате и задълбочавате.

Спрете да пиете, за да се отпуснете. Намерете други начини това да се случи.

Започнете да обръщате внимание на другите

Голяма част от това да се чувствате уверени е да спрете да фокусирате своето внимание върху себе си. В момента, в който насочите мислите си към другите около вас или към околната среда, веднага ще започнете да се отпускате. Затова смяната на обекта на вашето внимание е много добро упражнение. Например, ако си говорите с някого, фокусирайте се върху това, което говори, а не върху това как изглеждате отстрани.

"Стоп" техниката

"Стоп" техниката е много полезна и проста. Тя помага да спрете да се чувствате неловко, когато разговаряте с някого. Състои се в това: когато сте сред други хора, във вашето съзнание протича диалог между вас и... вас - самокритикувате се, задавате си непрекъснати въпроси. Прекъснете това като си кажете СТОП! Не го изкрещявайте на глас, разбира се. С тази техника залавяте източника на неувереност и просто го отписвате, като показвате кой командва. Това моментално ще ви донесе чувство на облекчение.

Проблемът е, че обикновено ефектът на действие на "Стоп" техниката е само няколко минути. След това чувството се връща. Това е само временно решение, а за да преодолеете напълно стеснителността си, трябва да...

...промените представата за себе си

Неуверените хора се чувстват така, защото си мислят, че не са достатъчно добри или че винаги трябва да се харесат на останалите. Това ги прави твърде вглъбени в собствените им действия, карайки ги постоянно да мислят как изглеждат в очите на другите.

Ако харесвате и одобрявате себе си, няма да имате проблем с мисълта дали ще ви харесат или не.

Единственото действащо решение за проблема с вашата смутеност сред хора е да промените възприятията си. Как да стане това? Вие най-добре познавате себе си, така че не можем да ви отговорим точно, но можем да ви дадем някои насоки:

1. Отворете ума си и погледнете дълбоко в съзнанието си.

2. Помислете какви са положителните ви качества.

3. Приемете лошите си качества.

4. Намерете си хоби, правете различни неща, за да изучите докъде се простират вашите способности.

Всяко ново нещо, което правите, ви носи опит, който е ценен и който ще даде увереност на вашите действия и мисли. Ако сте се застояли и нищо ново не се случва в живота ви, тези стъпки със сигурност ще ви извадят от летаргията и ще променят възгледите ви за живота и за себе си.

 

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ